Nieuws/Binnenland
2038631
Binnenland

VVD: slot op Schiphol geen optie

DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer wil dat Schiphol ruimte krijgt om verder te groeien dan het afgesproken maximum van 500.000 starts en landingen per jaar. Wel moet dat veilig gebeuren en met zo min mogelijk hinder voor omwonenden.

Een slot op de luchtvaart is wat de VVD betreft „geen optie”, bevestigt Kamerlid Remco Dijkstra na een bericht van NU.nl. Dat zou volgens de regeringspartij ten koste gaan van het vestigingsklimaat, de economie en de werkgelegenheid.

Schiphol handelde vorig jaar bijna een half miljoen vliegbewegingen af. Dat is het maximum dat jaren geleden met onder meer omwonenden is afgesproken en dat nog geldt tot en met 2020. Als de groei van de afgelopen maanden doorzet, wordt die grens nog dit jaar bereikt.

Limiet

Het kabinet houdt tot dusver vast aan de afgesproken limiet. De VVD werpt tegen dat die destijds is afgesproken in combinatie met het verplaatsen van vakantievluchten naar regionale vliegvelden. Daarvoor heeft het kabinet Lelystad Airport op het oog, maar de uitbreiding van die luchthaven heeft twee jaar vertraging opgelopen.

Daarnaast ziet de VVD ruimte om meer groei toe te staan, omdat vliegtuigen de afgelopen tien jaar stiller en zuiniger zijn geworden. Daarmee volgt de partij herhaalde oproepen vanuit de luchtvaartsector.