Nieuws/Buitenland
2038654
Buitenland

Belgische premier wil onderzoek Gaza-geweld

BRUSSEL - De Belgische premier Charles Michel wil dat er een onafhankelijk internationaal onderzoek komt naar het geweld in Gaza. Hij gaat daar dinsdagavond tijdens een ontmoeting in Brussel met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, voor pleiten, zei hij op de radio. Guterres spreekt ook EU-president Donald Tusk.

Michel heeft de bloedige confrontaties aan de grens tussen de Gazastrook en Israël, waarbij maandag tientallen Palestijnen onder wie minderjarigen om het leven kwamen, scherp veroordeeld. „Er mag hier geen straffeloosheid zijn. Er zijn internationale regels en er is internationaal recht.”

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelde het „disproportionele” geweld van het Israëlische leger. Hij roept op verzoek van Michel de Israëlische ambassadeur Simona Frankel op het matje.

’Ik betreur elk overlijden’

Frankel zei op de radio dat de Palestijnen die zijn omgekomen „terroristen” waren. „Ik betreur elk overlijden, zelfs dat van de terroristen die de grens proberen over te steken.” Volgens Frankel is Hamas verantwoordelijk voor de doden.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft beide kanten opgeroepen tot uiterste terughoudendheid. De ingetogen houding van de EU is volgens commissaris Christos Stylianides (crisisbeheersing) „de enige manier om onze constructieve rol en de weg naar vrede te behouden.”