Nieuws/Binnenland
2038794369
Binnenland

Brandbrief aan ministers en politici

Vrijetijdssector wil meepraten over coronaregels ’op maat’

Brancheorganisaties willen helderheid.

Brancheorganisaties willen helderheid.

DEN HAAG - Als het opnieuw tot strenge coronamaatregelen komt, vreest de vrijetijdssector voor onnodige economische rampspoed. Brancheorganisaties willen met premier Rutte en zijn ministers om tafel om te praten over de routekaart waar nu aan wordt gewerkt. Dat stellen ze in een brandbrief die in bezit is van De Telegraaf.

Brancheorganisaties willen helderheid.

Brancheorganisaties willen helderheid.

De brief, die ondertekend is door de topmannen van zes koepelorganisaties voor bioscopen, gok- en arcadehallen, poppodia en festivals, evenementenmakers, schouwburgen en concertgebouwen en Holland Casino, is zaterdag verstuurd naar een reeks ministers en politici. Daarmee hoopten de organisaties invloed uit te oefenen op het overleg in het Catshuis en de besluitvorming rond de aangekondigde routekaart corona.

Een ’weldoordacht’ plan

De organisaties benadrukken dat ze niet tegen de routekaart zijn, maar ze zijn wel bang dat die in allerijl in elkaar wordt gezet en dat dat hún economische schade oplevert. Ze willen een ’weldoordacht’ plan. „Met rust, perspectief, duidelijkheid en een breed draagvlak.”

Vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kwam eind vorige week onverwachte steun voor een dergelijke oproep.

„We moeten proberen grootschalige lockdowns te voorkomen, omdat die zo zwaar drukken op gemeenschappen, de samenleving, op alles”, aldus topman Mike Ryan. De betrokken branches zijn hard geraakt door de coronacrisis. Inmiddels is her en der al stevig gereorganiseerd met veel ontslagen tot gevolg.

De ondertekenaars van de brief vragen om maatwerk. „De uitwerking van het huidige pakket aan maatregelen varieert niet alleen tussen veiligheidsregio’s, maar ook binnen veiligheidsregio’s zijn verschillen”, stellen de organisaties.

In de politieke podcast Afhameren met Wouter de Winther: het zwabberbeleid in coronatijd, de keerzijde van maatwerk en controlfreak Mark Rutte die soms de controle lijkt te verliezen:

Duidelijkheid

Ze willen duidelijkheid, waarbij rekening wordt gehouden met ’grotere, gecontroleerde locaties met veel ervaring op het gebied van veiligheid van bezoekers’.

„We worden te makkelijk en ongefundeerd onder een generieke norm van 30 of 60 personen geschaard. Er is daarin vanuit onze gehele achterban, van filmtheater tot poppodium en van arcadehal tot schouwburg, behoefte aan een aanpak op maat.”