Nieuws/Buitenland
2039034386
Buitenland

Honderden miljoenen euro's aan coke wachten op vernietiging

Te veel cocaïne in Antwerpse haven voor verbrandingsovens

De Antwerpse haven.

De Antwerpse haven.

ANTWERPEN - Er komt zo veel cocaïne de Antwerpse haven binnen dat de verbrandingsovens de afgepakte drugs niet meer verwerkt krijgt. Grote hoeveelheden moeten bij de douane opgeslagen worden. Dit melden de Belgische kranten De Standaard en Gazet van Antwerpen zaterdag.

De Antwerpse haven.

De Antwerpse haven.

In de opslagplaatsen van de Belgische douane ligt inmiddels voor vele honderden miljoenen aan cocaïne te wachten op vernietiging. Politie en justitie vrezen dat drugsbendes zullen proberen om de drugs met geweld terug te halen. „We zijn dringend op zoek naar extra verbrandingscapaciteit”, zegt de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

90 ton

In 2021 werd bijna 90 ton cocaïne in beslag in de Antwerpse haven. Dat historisch record zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid opnieuw sneuvelen, verwachten de Belgische autoriteiten. 100.000 kilo vertegenwoordigt een straatwaarde van minstens 5 miljard euro.

De enorme hoeveelheid cocaïne in de Antwerpse haven zorgt voor een veiligheidsprobleem. In de havenstad vinden met enige regelmaat geweldsfeiten plaats die met de cocaïnehandel in verband worden gebracht. Vaak hebben Nederlandse criminelen daar een rol in.