Nieuws
2039110
Nieuws

Kookboekenweekgeschenk in de maak

Kokkerellen met Paul de Leeuw

Paul de Leeuw: pastasalade met spelt en mieterse mikmak.

Paul de Leeuw: pastasalade met spelt en mieterse mikmak.

Ook de Kookboekenweek (voorheen de Kook7daagse) kent een geschenkboekje. Paul de Leeuw is door de stichting CPNB gevraagd om het Kookboekenweekgeschenk van de komende editie, 10-18 november, samen te stellen.

Paul de Leeuw: pastasalade met spelt en mieterse mikmak.

Paul de Leeuw: pastasalade met spelt en mieterse mikmak.

De tv-presentator en komiek houdt van lekker eten en koken; op Twitter verklaart hij bijvoorbeeld dat zijn favoriete programma Masterchef is en vertelt hij geregeld wat hij voor zijn kinderen aan het kokkerellen is. „Pap, hou je aan het recept”, mopperen deze dan, als hij iets te fantasierijk begint aan zijn ’kalfshamburgers en kip in indiase curryspiesje en pastasalade van spelt met mieterse mikmak’. Een kookboek is aan hem dus wel besteed. „Voor mij zijn ze vooral een uitgangspunt”, zegt De Leeuw daarover. „Maar altijd een genot om erin te lezen en uit te koken.”

Prijzen

Tijdens de Kookboekenweek worden onder meer Het Gouden Kookboek - voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek - en de Johannes van Damprijs - voor de persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gastronomische cultuur - uitgereikt.

De Kookboekenweek stond voorheen bekend als de Kookboeken7daagse, een initiatief van Fusina Verloop. Zij startte deze campagne elf jaar geleden en gaf het kookboek een podium, in de boekwinkel en in de media. Sinds 2017 heeft de CPNB deze campagne overgenomen en zet deze door onder de naam Kookboekenweek.

Festival

Tijdens de campagne zijn er tal van activiteiten in de gespecialiseerde kookwinkels, boekhandels, bibliotheken en warenhuizen, alsmede in restaurants en kookstudio’s. Men kan auteurs en chefs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops en de afdeling Bijzonder Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseert op 17 november het Foodie Festival.