Nieuws/Binnenland
2039224
Binnenland

Referendum donorwet krijgt kans

Den Haag - Een nieuw referendum krijgt nog een kans van de Eerste Kamer. Het lijkt er op dat als er genoeg handtekeningen verzameld worden voor een referendum over de donorwet, die stembusgang er ook gewoon kan komen.

De initiatiefnemers voor een referendum over de donorwet hebben tot 14 juni om genoeg handtekeningen te verzamelen. Als ze 300.000 handtekeningen hebben, dwingen ze daarmee een nieuwe volksraadpleging af.

Het was tot vandaag nog sterk de vraag of deze inzamelingsactie wel zin had. Het referendum kan immer nog voor die deadline van 14 juni afgeschaft worden in de Eerste Kamer. Dan zou een nieuwe stembusgang geblokkeerd worden. Wie zou er eerder zijn, was de vraag in Den Haag, de afschaffers of de handtekeningen-verzamelaars?

Afraffelen voor wetgeving

De Eerste Kamer heeft geen zin in een dergelijke wedloop, werd zojuist in een commissie-vergadering afgesproken. SGP-fractievoorzitter Schalk bracht dit in en kreeg brede instemming daarvoor. Ook D66, die ook verantwoordelijk minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in de gelederen heeft, zei geen zin te hebben in het afraffelen van deze wetgeving.

Op voorspraak van de dierenpartij neemt de senaat nog een extra week om de antwoorden van de minister over het wetsontwerp te lezen. Pas daarna bepaalt de Eerste Kamer wanneer de wet wordt behandeld en wanneer er over wordt gestemd. In theorie kan dat nog steeds voor 14 juni gebeuren, maar de senatoren hebben laten blijken daar weinig zin in te hebben.

Eerder vandaag zei Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter in de senaat, al dat de Eerste Kamer ’echt niet’ voor 14 juni over de intrekking van het referendum zal stemmen.

Niet genoeg handtekeningen

De initiatiefnemers, waaronder Bart Nijman van GeenStijl, hebben momenteel nog lang niet genoeg handtekeningen verzameld op hartvoordemocratie.nl. De teller staat nu op ruim 73.000 handtekeningen terwijl er dus 300.000 nodig zijn. Volgens Nijman geeft het een ’dubbel gevoel’ dat de senaat zijn initiatief nu een kans geeft. Aan de ene kant kunnen mensen gemotiveerd worden om te tekenen omdat een handtekening nu sowieso zin heeft, denkt hij. Nijman vreest echter ook dat in de berichtgeving nu de druk ervan af is gehaald en mensen minder noodzaak voelen om snel hun handtekening te zetten. Hij vraagt zich af of dat laatste de bedoeling was van VVD-fractievoorzitter Jorritsma.

De donorwet die centraal moet staan bij een eventueel referendum is een initiatief van D66. Die regelt kort gezegd dat in de toekomst mensen standaard orgaandonor zijn, behalve als ze iets anders opgeven.