Nieuws/Buitenland
2039825
Buitenland

Leger Israël schiet opnieuw Palestijnen dood

GAZA - Tijdens confrontaties met Israëlische militairen zijn bij de Gaza-grens opnieuw twee Palestijnse demonstranten omgekomen. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg zijn de mannen doodgeschoten. Het Israëlisch leger zei dat dinsdag ongeveer vierhonderd Palestijnen betrokken waren bij het gewelddadig protest in het grensgebied. Het was relatief rustig door de vele begrafenisplechtigheden.

De massale betogingen en ongeregeldheden kostten maandag volgens de Palestijnse autoriteiten zeker zestig mensen het leven. Daarnaast vielen er zo’n 2700 gewonden. Hulpverleners van het Rode Kruis, dat meer medisch materiaal naar de streek heeft gestuurd, maken nu overuren om patiënten met niet-levensbedreigende verwondingen te verzorgen. Met de gewonden die al voor maandag vielen, liggen er in totaal 6000 in ziekenhuizen.

Israël beschuldigt terreurorganisatie Hamas, die de dienst uitmaakt in de Gazastrook, ervan burgers te misbruiken als menselijk schild in het conflict. Een legerwoordvoerder zei dat 24 van de zestig doden maandag terroristen waren. Het Palestijns ministerie van Binnenlandse Zaken houdt vol dat onder de slachtoffers slechts tien Hamas-leden waren.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gebeld om zijn afschuw uit te spreken over de gebeurtenissen in Gaza. „Hij heeft zijn grote verontrusting over de situatie in Gaza overgebracht, het geweld veroordeeld en het belang onderstreept van bescherming van de burgerij en van het recht op vreedzaam demonstreren”, verklaarde het Élysée.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Theresa May gaven blijk van hun bezorgdheid over de gang van zaken in Gaza. De Amerikaanse VN-ambassadeur Niki Haley prees daarentegen Israël in navolging van het Witte Huis voor de „getoonde zelfbeheersing” tegen Hamas, de groepering „die al jaren aanzet tot geweld.”