Nieuws/Binnenland
2040155
Binnenland

Onenigheid in coalitie over groei Schiphol

Den Haag - Binnen de coalitie is onenigheid ontstaan over de groei van Schiphol. De VVD wil dat het aantal vluchten van en naar Schiphol moet kunnen stijgen boven 500.000 vliegbewegingen, maar hij stuit op breed verzet, mede van zijn coalitiegenoten.

Volgens VVD-Kamerlid Dijkstra is groei nodig nu de opening van het vliegveld Lelystad is uitgesteld. „Met een slot op Schiphol, gaan vluchten en hoofdkantoren naar andere landen”, zo sprak de liberaal zijn vrees uit tijdens een debat met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en minister Hoekstra (Financiën).

Verschillende oppositiepartijen wezen hem er vervolgens op dat zijn voorstel in tegenspraak is met het regeerakkoord, waar de VVD nog geen jaar geleden de handtekening onder heeft gezet. Dijkstra zelf spreekt van een ’interpretatieverschil’: „Het plafond van 500.000 staat daar niet in.”

Zijn coalitiegenoot D66 ziet dat anders. „De overheid beloofde dat tot 2021 de grens ligt op 500.000”, las D66-Kamerlid Paternotte hem de les. Dijkstra telde daarop zelf al zijn knopen en concludeerde dat er geen meerderheid is voor zijn voorstel.