Nieuws/Binnenland
2040576
Binnenland

PVV wil debat over tip Haagse steker

PVV Tweede Kamerlid Machiel de Graaf

PVV Tweede Kamerlid Machiel de Graaf

Den Haag - Nu blijkt dat de politie een melding heeft gehad dat Malek F. een terroristische aanslag zou plegen, wil de PVV daarover in debat met het kabinet. Ook andere partijen hebben veel vragen.

PVV Tweede Kamerlid Machiel de Graaf

PVV Tweede Kamerlid Machiel de Graaf

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf reageert dat de man die eerder vast zat in een ggz-instelling „nooit op vrije voeten had mogen komen.” De tip was toen gedeeld met de AIVD.

De Graaf vindt dat F. daarom preventief vast gezet had moeten worden. „Wat een geblunder en wat een verstrekkende gevolgen voor de slachtoffers en de hele samenleving”, aldus de PVV’er.

„Dat is heel kwalijk”, vindt ook SP-Kamerlid Ronald van Raak. „De Tweede Kamer roept al heel lang dat instanties moeten samenwerken om terrorisme te bestrijden. Hier zie je dat de politie iemand in de gaten heeft, dat meldt aan de AIVD en dat er niets wordt gedaan. Hier moeten moeten mensen verantwoording over afleggen.”

Vragen

Ook door de coalitiepartijen wordt met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd. „Dit is zeer ernstig”, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. „Want het gaat dus om een verwarde en gevaarlijke man. Dit mogen we nooit onderschatten.”

Volgens haar laat dit nieuws zien dat er veel meer gevaar van deze man uitging en dat is onderschat. „Ik wil weten van de minister hoe dit heeft kunnen gebeuren. En maakt het nog vreemder dat er zo snel werd gezegd dat het louter ging om een verwarde man. Ik zal dan ook aanvullende spoedvragen stellen.”

VVD-Kamerlid Arno Rutte zegt eveneens veel vragen te hebben. „Het is goed om te zien dat dit soort signalen serieus worden opgepakt en onderzocht door politie en AIVD. Tegelijkertijd blijft het zeer zorgelijk dat iemand die in beeld is bij onze diensten, alsnog zo’n vreselijke daad kan plegen.”

Vertrouwen

De Haagse PVV laat dinsdagavond in een reactie weten het vertrouwen op te zeggen in burgemeester Krikke en heeft gezegd bij de raadsvergadering van 17 mei een motie van wantrouwen in te dienen.

„De burgemeester heeft de Haagse bevolking bewust voorgelogen door te spreken over een verwarde man terwijl zij nota bene gewaarschuwd was dat hij een aanslag zou gaan plegen. Dit is onacceptabel en levensgevaarlijk. Mensen in Den Haag moeten op de burgemeester kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen is compleet weg”, aldus Raadslid Dille.