Nieuws/Binnenland
2040632
Binnenland

’Veel mensen snappen niet wat ze waar in moeten gooien’

Vuilnismannen Best beveiligd na scheldkanonnades en bedreigingen

Erover praten willen en mogen ze niet, de vuilnismannen.

Erover praten willen en mogen ze niet, de vuilnismannen.

BEST - De emoties over de regels rondom het ophalen van gescheiden afval zijn in het Brabantse Best zo hoog opgelopen, dat de vuilnismannen onder toezicht van een gewapende bewaker hun werk moeten doen. “Veel mensen snappen er niets van. En anderen gooien hun vuilnis bij jou in de bak, die daarop blijft staan. Ik snap wel dat mensen zich ergeren en dat laten merken”, zegt bewoner Henk Steenbakkers.

Erover praten willen en mogen ze niet, de vuilnismannen.

Erover praten willen en mogen ze niet, de vuilnismannen.

Nee, erover praten willen en mogen ze niet, de vuilnismannen. Terwijl een gewapende begeleider op de fiets achter de vuilniswagen aanrijdt, doen de mannen hun werk. Duidelijk is dat ze het zat zijn. Ze worden uitgescholden en bedreigd omdat ze hun werk doen. Wie zijn afval niet scheidt, krijgt een rode kaart. En het vuil blijft staan tot de volgende ophaalronde over twee weken. Veel inwoners van Best reageren hun frustratie daarover af op de vuilnismannen. “Veel mensen snappen niet wat ze waar in moeten gooien. Ook veel buitenlanders snappen er weinig van. Ze spreken de taal niet of slecht en krijgen niets mee van de mooie voornemens om afval te scheiden. En dan blijft de bak staan. Vervolgens wordt dat afval in andermans bak gegooid. Die blijft vervolgens dan ook staan en de eigenaar krijgt een rode kaart en wordt boos.”

Scheldkanonnades

De vuilnismannen worden dan ook bedolven onder de scheldkanonnades en zelfs bedreigingen. Voor de gemeente reden om een boa mee te sturen tijdens de ophaalronde. Gewapend en al.

Een woordvoerster van de gemeente Best zegt dat de maatregel nodig is. Maar ook dat er inderdaad vuilnismannen zijn die slecht Nederlands spreken en niet aangeven wat de mensen fout hebben gedaan. “Er is niet altijd duidelijk aangegeven wat er mis was. Dat gebeurt nu wel. Het kruisje staat nu op de goede plek als je een rode kaart krijgt. Als mensen dan nog vragen hebben moeten ze contact opnemen met de gemeente.”

Foto van het afval

Henk Steenbakkers laat zich niet gek maken. “Ik maak met mijn smartphone een foto van het afval in de bak. Als iemand anders dan zijn vuil erbij gooit, heb ik bewijs dat ik het niet heb gedaan. Eigenlijk is dat te gek. Er klopt blijkbaar iets niet in het systeem.”

Maar volgens de gemeente Best gaat de bewaking mee zolang als nodig is. Of het hele systeem van afval scheiden aangepast gaat worden, is aan de politiek. “Er komt binnenkort een nieuw college. Die gaan zich er zonodig over buigen. Tot die tijd verandert er niets”, aldus de gemeentewoordvoerster.