Nieuws/Buitenland
2040942
Buitenland

Noord-Korea dreigt top met Trump af te zeggen

SEOUL - Noord-Korea dreigt de topontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen. Pyongyang is boos over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bekendgemaakt. De voor woensdag geplande verzoeningsgesprekken tussen hoge functionarissen uit Noord en Zuid gaan niet door.

De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. De Verenigde Staten denken dat het wel meevalt. „We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting van Trump en Kim”, zei Heather Nauert namens Buitenlandse Zaken. Ze stelt dat de gezamenlijke legermanoeuvres niet provocerend zijn bedoeld. „Dat zijn dingen die we overal ter wereld doen.”

’Jaarlijkse training’

Nauert kreeg bijval van de Amerikaanse legerleiding. Het Pentagon benadrukte dat de voorjaarsoefeningen Foal Eagle en Max Thunder terugkerende routine zijn en puur defensief van aard. „Het is een gebruikelijk onderdeel van het bondgenootschap tussen de Republiek Korea en de VS. Het is een jaarlijkse training om de militaire paraatheid te testen.”

Zuid-Korea noemde het besluit van Noord-Korea „betreurenswaardig.” Het Zuid-Koreaanse ministerie dat zich toelegt op de hereniging van beide Korea’s riep het Noorden op snel terug te keren naar de onderlinge gesprekken.