Nieuws/Buitenland
2041144
Buitenland

Oppositieleider Maleisië vrijgelaten

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR - De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is woensdag vrijgelaten. De 70-jarige politicus heeft amnestie gekregen en verliet als vrij man een ziekenhuis in Kuala Lumpur. De nieuwe leider van het land had al gezegd dat Anwar, zijn voormalige protegé, vrij zou komen.

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim

Anwar beloofde na zijn vrijlating de nieuwe premier, Mahathir Mohamad (92), te zullen steunen. De twee politici hebben een complexe relatie. Anwar was in de jaren negentig de vicepremier van Mahathir, maar werd in 1998 ontslagen en later vastgezet wegens sodomie. Dat laatste gebeurde nadat Anwar een eigen politieke beweging was begonnen.

De voormalige politieke vijanden sloegen later de handen ineen, hoewel Anwar op dat moment nog vastzat. Daarop wonnen de oppositiepartijen verrassend de verkiezingen. Ze versloegen zittend premier Najib Razak, die onder vuur lag vanwege een corruptieschandaal.

Vergeving

Anwar zei na zijn vrijlating Mahathir te hebben vergeven. Hij beloofde zijn voormalige mentor „zoveel steun als nodig is te geven om te zorgen dat hij de uitvoering van de hervormingsagenda kan garanderen”.

Ibrahim wordt gezien als de vermoedelijk opvolger van de premier, maar zei niet te zullen aandringen op een specifieke datum voor de machtsoverdracht. Mahathir zei dinsdag „misschien 1 of 2 jaar” aan te zullen blijven als premier. De politicus was eerder al 22 jaar premier van Maleisië en is inmiddels de oudste gekozen leider ter wereld.