Nieuws/Binnenland
204117828
Binnenland

Boer die Q-koorts zou hebben verzwegen is vrijgesproken van schuld aan dood scholier

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een 43-jarige voormalige geitenhouder uit het Limburgse dorp Ransdaal vrijgesproken. Hij zou in maart 2009 hebben verzwegen dat op zijn boerderij met duizend geiten Q-koorts was uitgebroken en in die tijd een klas met kinderen hebben toegelaten. Maar de rechtbank vond voor deze bewering door een oud-medewerker geen bewijs.

Een van de bezoekers op 19 maart 2009 was een toen 16-jarige verstandelijk gehandicapte jongen. Hij overleed in 2013. Zijn moeder ziet een verband tussen dat bezoek en zijn dood. Het Openbaar Ministerie aanvankelijk ook, maar ter zitting twee weken geleden kwam het OM hierop terug. De officier zei toch geen verband te zien tussen de dood van de jongen en de Q-koortsbesmetting, en eiste vrijspraak. De rechtbank gaat daarin mee.

De jongen zou volgens medisch deskundigen aan de gevolgen van epilepsie zijn overleden, niet door Q-koorts.

Vijf dagen

De zaak heeft een lange voorgeschiedenis. Aanvankelijk besloot het OM de boer niet te vervolgen. De moeder van de overleden jongen spande tegen deze beslissing met succes een artikel 12-procedure aan. Het Hof besliste in deze procedure in 2019 dat de zaak alsnog voor de rechter moest worden gebracht. Het hof zag voldoende aanwijzingen dat de boer anders had moeten handelen.

Volgens de rechtbank liep de jongen tijdens zijn bezoek weliswaar Q-koorts op, maar is er geen causaal verband tussen deze ziekte en zijn overlijden in 2013.

Bovendien kon de boer volgens de rechtbank niet weten dat tijdens het bezoek van de kinderen de ziekte heerste in de geitenstal. De rechtbank wees erop dat het bedrijf pas op 25 maart officieel besmet werd verklaard, vijf dagen na het bezoek van de kinderen en hun begeleiders.