Nieuws/Binnenland
2041345003
Binnenland

50 medewerkers weg bij Amsterdamse afvalverwerker AEB

AMSTERDAM - Bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB verliezen vijftig van de vierhonderd werknemers hun baan. Nog eens vijftig werknemers verhuizen mee met bedrijfsonderdelen die AEB terugverkoopt aan de gemeente Amsterdam, zegt FNV-bestuurder Hans Robijn.

Dat er mensen uit moesten bij AEB was al bekend, het aantal is nieuw, aldus Robijn. „Dat rolde er lopende de onderhandelingen uit.”

Voor degenen die hun baan kwijtraken is de FNV een sociaal plan overeengekomen met AEB. Maar volgens Robijn is het een vrij magere regeling die niet voldoet aan de standaard die de vakbond doorgaans hanteert. „Maar daar heeft AEB ook echt geen geld voor. Daarom hoop ik dat wethouder Victor Everhardt (financiën en economische zaken) het tekort wil aanvullen.” Hij heeft eind van de maand daarover een gesprek met de wethouder.

Geen extra geld

Everhardt laat aan De Telegraaf weten dat er geen extra geld van de gemeente Amsterdam naar AEB gaat om het door de vakbond aangegeven tekort aan te vullen.

Everhardt: „Sinds AEB afgelopen zomer in acute problemen kwam, heeft de gemeente meermaals financiële steun gegeven om een faillissement van de afvalverwerker te voorkomen. Het gaat om liquiditeitssteun tot maximaal 80 miljoen euro. Ondanks dat het beter gaat met het bedrijf en alle verbrandingslijnen weer draaien, blijft een reorganisatie nodig. Voor medewerkers die daardoor hun baan verliezen of voor wie elders een baan wordt gezocht, is dat natuurlijk heel vervelend.”

Ondanks dat de gemeente Amsterdam 100 procent aandeelhouder is, is AEB een zelfstandig bedrijf. „En dat draagt daarmee de verantwoordelijkheid voor dit sociaal plan.”

Het Afval Energie Bedrijf zit al een tijdje in zwaar weer. Vorig jaar werden de verbrandingsovens stilgelegd omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Daardoor vielen inkomsten weg en moest het bedrijf hoge kosten maken voor afvalverwerking elders. Om schoon schip te maken, wordt een aantal bedrijfsonderdelen verkocht.