2041693
Binnenland

’Politie betrapte rokkenjager OM met collega’

Marc van Nimwegen en Heleen Rutgers.

Marc van Nimwegen en Heleen Rutgers.

DEN HAAG - UPDATE 11.44 uur - Hoofdofficier van justitie in Rotterdam Marc van Nimwegen werd ’per ongeluk’ betrapt met een vrouwelijke collega door een observatieteam van de politie dat een verdachte in de gaten moest houden.

Marc van Nimwegen en Heleen Rutgers.

Marc van Nimwegen en Heleen Rutgers.

Deze vrouwelijke collega, Heleen Rutgers, werd deze maand benoemd tot nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant. En dit heeft de verstandhouding binnen de OM-groepsraad verder verslechterd, meldt NRC.

Jaren voor de ’affaire’ met Rutgers kreeg Marc van Nimwegen een relatie met Marianne Bloos, die lang werd ontkend. Hij was destijds procureur-generaal en Bloos hoofdofficier van justitie. Hij was haar baas en voerde de functioneringsgesprekken.

Volgens bronnen binnen het OM lieten de twee zich regelmatig afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. Ook werden ze wandelend op het strand gespot, hand in hand.

Andere functie

Van Nimwegen – die door een collega wordt omschreven als ’rokkenjager’ – werd in 2014 overgeplaatst en hoofdofficier van justitie in Rotterdam. Zijn ’eigen expliciete wens’, zo liet hij weten. „Normaal en juist positief loopbaanbeleid dus. Niets anders.” Bloos noemde de roddels over een mogelijke relatie ’gemeen’.

’Ernstig belazerd’

Vier jaar later doet de kwestie de gemoederen alsnog hoog oplopen binnen het OM. Sinds vorig jaar komen Bloos en Van Nimwegen er namelijk openlijk voor uit dat ze een intieme relatie hebben.

„We zijn dus jarenlang voorgelogen en voelen ons ernstig belazerd door de gebeurtenissen”, zegt een hooggeplaatste aanklager. Een ander lid van de zogeheten OM-groepsraad spreekt van „een vertrouwensbreuk: het is ontoelaatbaar dat een magistraat liegt.”

Deze groepsraad is het hoogste overlegorgaan van het OM en komt maandelijks bijeen om het justitiële beleid uit te stippelen.

Opheldering

Meerdere Kamerleden hebben inmiddels op Twitter aangegeven dat ze hopen dat de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus snel opheldering verschaft.