Nieuws/Buitenland
2041696595
Buitenland

NASA benoemt nieuw hoofd bemande ruimtevaart

WASHINGTON - Ongeveer twee weken nadat voor het eerst sinds negen jaar weer Amerikaanse astronauten met een Amerikaans ruimtevaarttuig zijn gelanceerd, heeft het bemande ruimtevaartprogramma van NASA weer een nieuwe baas. Kathy Lueders zal de positie overnemen, zo maakte hoofd van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Jim Bridenstine vrijdag (lokale tijd) bekend.

Lueders werkt sinds 1992 bij NASA en leidde eerder het commerciële bemanningsprogramma. De lancering van twee weken stond onder haar toezicht, omdat haar voorganger Doug Loverro een paar dagen daarvoor verrassend genoeg stopte. Waarom hij precies is opgestapt, is nog altijd niet bekend.

Lueders is er nu verantwoordelijk voor dat de twee Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley, die twee weken geleden hun ruimtecapsule succesvol koppelden aan het internationale ruimtestation ISS, veilig naar de aarde terugkeren.

De bemande ruimtevlucht is een samenwerking met het bedrijf SpaceX van Elon Musk. SpaceX wil de resultaten van deze vlucht gebruiken in hun onderzoek naar commerciële vluchten.