Nieuws/Binnenland
2042434194
Binnenland

Moordverdachte Michael N. op weg naar rechtbank gereanimeerd

Rechtbanktekening met verdachte Michael N. in het midden.

Rechtbanktekening met verdachte Michael N. in het midden.

ASSEN - De 20-jarige verdachte van moord op zijn evenoude huisgenote Leonore Prothmann, is vrijdag op weg naar de rechtbank onwel geworden en afgevoerd naar het ziekenhuis in Zwolle.

Rechtbanktekening met verdachte Michael N. in het midden.

Rechtbanktekening met verdachte Michael N. in het midden.

Michael N. moest gereanimeerd worden en zou niet aanspreekbaar zijn. De strafzaak over de moord op de 20-jarige Duitse Leonore zou vanmiddag om half 2 worden voortgezet in de rechtbank van Assen.

De officier van justitie stond klaar om te beginnen aan het requisitoir, uitmondend in een strafeis toen duidelijk werd dat de verdachte niet zou komen. Zijn moeder en een vriendin zaten wel in de zaal. De rechtbank was om 11 uur op de hoogste gesteld, maar de moeder van Michael N. niet.

De advocaten van Michael N., Marieke Wormmeester en Paul van Jaarsveld, hebben nog geen contact met hun cliënt kunnen krijgen.

Zelfmoord

Michael N. zou op 3 september vorig jaar zijn huisgenote hebben gedood omdat zij probeerde te voorkomen dat hij zelfmoord zou plegen. „Ik wilde dat ze zou stoppen met schreeuwen en dat ze me mijn ding zou laten doen”, zei Michael N. daar gisteren zelf over.

De verdachte woonde zijn strafzaak bij in een rolstoel. Vanwege de medicatie die hij slikte voor een post-traumatische stress stoornis was hij al een aantal keren gevallen. De strafzaak moest meermalen worden geschorst omdat Michael N. aangaf niet verder te kunnen zonder zijn medicijnen.

Michael N. en Leonore Prothmann deelden een appartement in Emmen, waar zij beiden studeerden aan Hogeschool Stenden. De studie verliep bij Leonore voorspoediger dan bij Michael N. Zijn vader besloot dat hij zijn opleiding in Emmen moest staken, en naar Zweden moest. Het versterkte de depressie die bij hem toesloeg na het overlijden van een nichtje.