Nieuws/Binnenland
2042464
Binnenland

Privédatagebruik ambtenaren aan banden gelegd na rekening van €175.000

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DEN HAAG - Het privé telefoneren en datagebruik door ambtenaren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is aan banden gelegd. Het ministerie reageert hiermee op een geval van buitensporig datagebruik met een iPad van de zaak. Het ging om bijna 175.000 euro. Tegen het misbruik door de betrokken medewerker, die in het Caribisch gebied werkte, zijn maatregelen getroffen. Er zijn nog andere gevallen ontdekt, maar met kleinere bedragen en niet allemaal misbruik.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Te hoge kosten door privégebruik worden voortaan verhaald op de medewerker in kwestie. Bij overschrijding van het maandelijkse maximumbedrag voor zakelijk bellen en datagebruik volgt sneller dan voorheen een (geautomatiseerde) melding bij de werkgever en bij de medewerker zelf. Dit moet voorkomen dat het privégebruik via het abonnement, dat op zich met mate is toegestaan, buitensporig wordt. De leverancier ontwikkelt een app waarmee medewerkers kosten zelf kunnen inzien en volgen.

Een privételefoontje of een Whatsapp-bericht vormt geen enkel bezwaar, aldus het ministerie. Maar privégebruik door anderen zoals partners, kinderen, of vrienden om data te laden, filmpjes op social media te bekijken, of gebruik te maken van Netflix is niet toegestaan.

Het ministerie benadrukt dat onder bepaalde omstandigheden een hoog verbruik van mobiel spraak- en dataverkeer nodig blijkt, zoals na de orkaan Irma op Sint Maarten. Vaak gebeurt het ook niet met opzet maar is het onwetendheid, bijvoorbeeld door het laten aanstaan van apps die data blijven inladen in het buitenland. Daar komt meer uitleg over.