Nieuws/Binnenland
2042732
Binnenland

’Nog voor tien maanden werk’

Rekenkamer: te veel strafzaken op de plank

Den Haag - Er blijven te veel strafzaken op de plank liggen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek. Justitie laat sommige zaken zo lang verstoffen, dat ze niet meer voor de rechter gebracht kunnen worden.

De Rekenkamer noemt het ’slecht voor het functioneren en de effectiviteit van de strafrechtketen’ dat dit de praktijk is geworden.

De voorraad aan zaken slinkt bovendien niet. Het streven van het OM was in 2017 om op termijn de voorraad zaken te beperken tot 30% van het aantal zaken dat jaarlijks wordt afgehandeld, schrijft de Rekenkamer.

’Tien maanden werk’

Het controlerend orgaan somt op: „De voorraad overtredingszaken lag ondanks een daling in 2017 nog op 82% (ongeveer 88.000 zaken). De voorraad misdrijfzaken is na een daling in 2016 gestegen naar 78% (ruim 22.000 zaken).” Dat alles zou gelijk staan aan tien maanden werk.

Ook bij het Functioneel Parket, waar complexere zaken worden gedaan, ligt een hele grote voorraad op de plank. De voorraad maatwerkzaken was in 2017 bijna twee keer zo groot als de uitstroom, schrijft de Rekenkamer.

Analyse

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat een analyse doen naar de oorzaken van de ophoping, verschillende instantie geven er namelijk verschillende redenen voor, en zal daarna met maatregelen komen.