2043015
Binnenland

Kamerleden willen opheldering seksschandaal OM

Marc van Nimwegen

Marc van Nimwegen

Den Haag - Tweede Kamerleden willen opheldering over een seksschandaal dat de top van het OM zou verscheuren. Twee hoofdofficieren zouden jarenlang gelogen hebben over hun geheime relatie en nu is er ook nog een derde hoofdofficier waar één van de twee het mee zou hebben aangelegd.

Marc van Nimwegen

Marc van Nimwegen

Dat onthulde NRC. Andere aanklagers bij justitie vinden dat er niet integer is gehandeld in deze kwestie. Zowel CDA als D66 vragen nu om opheldering van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Klachten

Het ging in eerste instantie om een relatie tussen Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Zij werd in 2011 door Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. In 2014 klaagden een aantal aanklagers daarom bij de minister over nepotisme.

De twee zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. De chauffeurs wachtten op de parkeerplaats, aldus NRC. De twee aanklagers zouden ook samen, hand in hand wandelend, op het strand zijn gezien.

’Collega’s voelen zich onveilig’

De relatie en de eerdere leugens erover zouden geleid hebben tot een vertrouwensbreuk. „Collega’s voelen zich onveilig en men durft geen kritiek meer op elkaar te leveren”, zegt een hoofdofficier van justitie tegen de krant. „Als iemand kritiek levert op Bloos, krijgt hij van Van Nimwegen de wind van voren”, volgens een lid van de Groepsraad die iedere maand bijeenkomt. Ook zou het duo wellicht zaken met elkaar bespreken die ze niet mogen delen.

De spanningen binnen het OM zijn nog verder opgelopen omdat sinds deze maand Heleen Rutgers is benoemd als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant. Ook met haar zou Van Nimwegen een intieme relatie hebben gehad, voordat de romance met Bloos begon.

’Bolwerk van integriteit’

„Het OM moet een bolwerk van integriteit zijn. Van hoog tot laag”, benadrukt CDA-Kamerlid Chris van Dam. De essentie nu: is hier écht sprake van ‘liegen’, is er gehandeld in strijd met integriteitscode? Dat moet snel helder worden gemaakt door de minister.”

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen spreekt van een ’zorgelijk bericht’. Hij vindt het verhaal ’slecht voor het imago van het OM’. En: „Ook treurig voor al die hardwerkende OM’ers. Minister Grapperhaus moet snel opheldering verschaffen.”