2043585
Binnenland

Verheldering na ophef

Minister zat fout: geen IS-kinderen ophalen

Den Haag - Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft op tv een foute suggestie gewekt. Hij zei dat onderzocht wordt of kinderen van Syriëgangers terug naar Nederland gehaald kunnen worden. Maar het kabinetsbeleid verandert helemaal niet, Nederland gaat niet actief ’jihadkinderen’ terughalen.

Dat het kabinetsbeleid ongewijzigd blijft, meldt een woordvoerder van de minister. Dat de minister gisteravond een heel ander verhaal suggereerde, door te zeggen dat hij al langer onderzoekt hoe Nederland veilig kinderen terug kan halen, zou komen omdat hij het eigenlijk had over één specifieke zaak. In die zaak moet Nederland, volgens de rechtbank, er alles aan doen om een vrouw en haar kind naar hier te halen zodat ze haar rechtszaak kan bijwonen.

Toen de minister in het tv-programma Pauw repte over dat kinderen niet in die kampen zouden moeten zitten, sprak hij over een ’breed gedeeld gevoel’ in plaats van nieuw beleid, beweert het departement nu ineens.

„Dat is maar mooi ook”, reageert VVD-Kamerlid Arno Rutte als hij hoort dat het kabinetsbeleid toch niet verandert. Het verhaal van de minister op tv zinde de liberalen al niet. De VVD vreest voor veiligheidsproblemen als jihadkinderen terug worden gehaald. „Ik vind het ook heel naar, maar alle belangen afwegende kies ik toch voor de veiligheid.”

’Te gevaarlijk’

Eerder was er al rumoer in de coalitie over deze kwestie. D66 en CU pleitten er voor om toch kinderen actief terug te halen. Het kabinetsbeleid werd echter niet aangepast.

Ook premier Rutte bevestigt dat het kabinetsstandpunt niet is veranderd. „Het is te gevaarlijk om ze daar actief weg te halen”, zegt hij over de jihadkinderen.

„Het is niet de eerste keer dat hij improviseert”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over minister Grapperhaus. „Maar het is echt niet oké om dat te doen over de ruggen van deze kinderen.” Zij wil wel dat het kabinet actief iets gaat doen voor de jihadkinderen, maar ziet tot haar spijt dat de minister nu al weer wordt ’gecorrigeerd’.