Nieuws/Binnenland
2044265210
Binnenland

Partner pleit voor gevallen raadsman

Bram Moszkowicz: ’Gefaald als advocaat en ondernemer’

UTRECHT - Bram Moszkowicz heeft een ultieme poging gedaan terug te mogen keren als advocaat. „Ik ben me er sinds twee jaar van bewust dat ik als advocaat en ondernemer heb gefaald. Ik heb fouten gemaakt, die terecht hebben geleid tot mijn schrapping.”

Vrijdag mocht hij zich in Utrecht verdedigen voor het hof van discipline, waarin rechters en advocaten zitting hebben.

Moszkowicz werd in 2013 geschrapt van het tableau. Sinds begin vorig jaar probeert hij terug te keren in zijn oude vak in Midden-Nederland. De Orde van Advocaten wees zijn verzoek in eerste instantie af. Tegen deze beslissing is de beroemde gewezen raadsman in beroep gegaan. Het hof van discipline heeft het laatste woord of hij mag terugkeren als advocaat.

Zijn huidige poging ziet Moszkowicz als zijn laatste kans. „Ik denk aan niets anders. Het heeft een zware invloed op het verdere verloop van mijn leven. Ik zie mezelf dit niet nog een keer doen. Het trekt een zware wissel op mij.”

Contante betaling

De telg uit de beroemde advocatenfamilie werd in 1985 beëdigd. In de jaren die volgden, ontving hij meerdere waarschuwingen en berispingen. Hij werd geschrapt omdat hij onder meer grote contante bedragen had aangenomen en cliënten onvoldoende had bijgestaan.

Moszkowicz werkt nu als adviseur bij Hoogervorst Strafadvocatuur in Hilversum, het kantoor van zijn partner. Hij wil hier aan de slag als advocaat. „Hij zal niet terugvallen in dat wat is gebeurd. Hij is geen ridder te paard meer”, bezwoer zijn advocaat. „Hij wil zich laten coachen. Hij wil wekelijks inzicht geven in de zaken die hij doet, hoe hij zich laat betalen en geen mediaoptredens meer.”

Moszkowicz: „Ik zal geen enkele contante betaling meer aannemen. Ik ben hiervoor bestraft, en terecht.” Geëmotioneerd: „Ik ben echt veranderd. Het is moeilijk u hiervan te overtuigen. Ik ben geen financieel genie. Ik heb grove fouten gemaakt. Op dit moment heb ik nul euro schuld. Mijn faillissement is afgerond. Hier zit een andere Moszkowicz, een die oprecht spijt heeft. Ik spreek de waarheid.”

De Orde van Advocaten is bang dat Moszkowicz terugvalt in oude gewoonten. De orde vreest dat hij geen anders mens is geworden, maar dat er alleen een rationeel besef aanwezig is dat hij een ander mens moet worden.

Op 30 maart doet het hof uitspraak. Tegen deze beslissing kan hij niet meer in beroep.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo