Nieuws/Buitenland
2044297833
Buitenland

Tweede droneaanval VS deze week in Somalië

WASHINGTON - Amerikaanse troepen hebben vrijdag in Somalië een drone-aanval uitgevoerd op militanten van al-Shabaab, zei Pentagon-woordvoerder Cindi King vrijdag. Volgens de VS is al-Shabaab aan al-Qaeda gelieerd. De aanval werd uitgevoerd in de buurt van Qeycad, in de deelstaat Galmudug.

De verklaring van het Pentagon volgde op een verklaring van Somalische autoriteiten dat het leger „al-Shabaab-strijders en wapens heeft vernietigd zonder burgerslachtoffers.”

De aanval is de tweede die het Amerikaanse leger in Somalië heeft uitgevoerd onder president Joe Biden. De eerste was dinsdag. Tot dan had het Amerikaanse leger sinds 19 januari, de dag voordat Biden aantrad, geen luchtaanval meer uitgevoerd in Somalië.

Amerikaanse troepen, die zich onder president Donald Trump grotendeels uit Somalië hadden teruggetrokken, „voerden een missie voor advies en assistentie op afstand uit ter ondersteuning van Somalische troepen”, zei King. Ze voegde eraan toe dat „geen Amerikaanse troepen de Somalische troepen vergezelden tijdens deze operatie.”