Nieuws/Buitenland
204458300
Buitenland

Onderzoek naar beweringen Bolsonaro over verkiezingsfraude

Aanhangers van president Bolsonaro in Sao Paolo.

Aanhangers van president Bolsonaro in Sao Paolo.

BRASILIA - Het hoogste verkiezingstribunaal (TSE) van Brazilië gaat onderzoek doen naar president Jair Bolsonaro vanwege zijn uitspraken waarin hij beweerde dat er bij de verkiezingen van volgend jaar fraude zal plaatsvinden. Dat heeft het TSE maandag besloten.

Aanhangers van president Bolsonaro in Sao Paolo.

Aanhangers van president Bolsonaro in Sao Paolo.

De rechts-populistische Bolsonaro zal zich tijdens de verkiezingen van 2022 naar verwachting verkiesbaar stellen voor een tweede termijn.

De president heeft herhaaldelijk beweerd dat het elektronische stemsysteem dat Brazilië gebruikt, gevoelig is voor fraude. Volgens critici zijn zijn uitspraken bedoeld om twijfel te creëren bij de bevolking, zodat het makkelijker wordt voor Bolsonaro om zich niet neer te leggen bij een eventuele verkiezingsnederlaag. Een speciaal comité, bestaande uit congresleden, stemt donderdag over een voorstel van de Braziliaanse president om over te stappen op papieren stembiljetten.

’Medeplichtig’

Het TSE besloot over te gaan tot onderzoek nadat Bolsonaro leden van het tribunaal ervan beschuldigde medeplichtig te zijn aan het in stand houden van een systeem dat de linkse oud-president Lula da Silva terug aan de macht zou moeten helpen.

Het TSE gaat ook aan het Braziliaanse Hooggerechtshof vragen te onderzoeken of Bolsonaro de wet heeft overtreden door het stemsysteem via sociale media aan te vallen, waarmee hij volgens het tribunaal de Braziliaanse democratie bedreigt.