2045180
Binnenland

Amsterdam schenkt 3 miljoen aan Namenmonument

Amsterdam - De gemeente Amsterdam gaat 3 miljoen euro bijdragen aan de realisatie van het nationaal Namenmonument waarop 102.000 namen van Holocaustslachtoffers komen. Ook zal de stad zorg dragen voor het beheer en onderhoud van het monument, aldus waarnemend burgemeester Van Aartsen.

Het Nederlands Auschwitz Comité is al jaren bezig met het nationaal Namenmonument, ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers. In 2016 heeft de voltallige gemeenteraad bepaald dat de locatie aan de Weesperstraat de meest geschikte locatie is om het Namenmonument, naar ontwerp van de wereldberoemde architect Daniel Libeskind, te realiseren.

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft alle Nederlandse gemeenten om een bijdrage gevraagd ten behoeve van de realisatie van het Namenmonument. Bijna vijftig gemeenten leverden daarna een bijdrage, vaak vijftig euro per slachtoffer uit de gemeente. Uit Amsterdam zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 60.000 mensen weggevoerd en vermoord.

Camera’s

Waarnemend burgemeester Van Aartsen stelt daarom een bedrag van 3 miljoen ter beschikking. Dat bestaat uit een bijdrage van 2,4 miljoen euro voor adoptie van stenen met daarop de namen, geboortedatum en sterfdatum van slachtoffers. Ook het bouwrijp maken van het terrein, beheer en onderhoud en beveiliging wordt gefinancierd.

Om het monument te beveiligen, wordt een zevental beveiligingscamera’s aangeschaft. De incidentele kosten die hiermee samenhangen zijn 105.000 euro. Daarna zijn er jaarlijks kosten voor beheer en beveiliging die ook voor rekening van de gemeente komen.

Verdriet om verzet buurt

Bewoners van de Weesperbuurt zijn overigens in verzet gekomen tegen de komst van het Namenmonument. Dinsdag was een hoorzitting naar aanleiding van de bezwaren.

„Het doet ons verdriet dat wij ruim zeventig jaar na dato moeten pleiten voor iets wat er al lang had moeten zijn”, zei Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, gisteren. Hij betreurt het dat de bezwaarmakers alles op alles zetten om de komst van het monument te verhinderen.

Grishaver is blij met de steun van de gemeente. „Het Nederlands Auschwitz Comité is zeer verheugd met de mededeling dat de gemeente Amsterdam, in navolging van al een groot aantal andere Nederlandse gemeenten, de namen van de in de Holocaust vermoorde Joodse inwoners zal adopteren. Dit geeft opnieuw aan hoe breed inmiddels dit initiatief wordt gedragen.”