Nieuws/Binnenland
2045349811
Binnenland

Apenpokkenvirus

Enkele gevallen in Nederland

RIVM: Enkele gevallen apenpokken in Nederland; meldplicht van kracht

BILTHOVEN - Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten.

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Een meldplicht help volgens het RIVM nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk op te sporen. Ook kunnen snel maatregelen, zoals quarantaine, worden getroffen voor mensen met wie mogelijke patiënten in contact zijn geweest.

Mensen met symptomen wordt gevraagd thuis in isolatie te gaan tot een test heeft uitgewezen of zij besmet zijn. Als dat zo is, moeten zij in afzondering blijven totdat zij niet meer besmettelijk zijn voor anderen. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is.

Het ministerie van VWS benadrukt dat het nadrukkelijk gaat om de aanpak van individuele gevallen. Er zijn op dit moment geen „algemene collectieve maatregelen” te verwachten om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals dat bij het coronavirus lange tijd wel het geval was.

Symptomen

De eerste symptomen ontstaan na 5 tot 21 dagen. Mensen kunnen in eerste instantie last krijgen van klachten als koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren, waarna er blaasjes en bultjes op de huid verschijnen.

Mensen met symptomen wordt gevraagd thuis in isolatie te gaan tot een test heeft uitgewezen of zij besmet zijn. Als dat zo is, moeten zij in afzondering blijven totdat zij niet meer besmettelijk zijn voor anderen. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is.

Zwitserland en Israël

In Zwitserland en Israël zijn voor het eerst gevallen van het apenpokkenvirus vastgesteld. Het gaat om iemand in het Zwitserse kanton Bern en een 30-jarige man in Tel Aviv. In Duitsland zijn twee nieuwe gevallen bijgekomen, hebben de gezondheidsautoriteiten in Berlijn bekendgemaakt. Een dag eerder werd het virus daar voor het eerst ontdekt.

De besmette persoon in Zwitserland heeft het virus opgelopen via „nauw fysiek contact in het buitenland”, aldus het kanton in een vrijgegeven verklaring. Hij ging naar de dokter vanwege koorts en uitslag en zit inmiddels in thuisisolatie. De ziekte zou zich op een „goedaardige” manier ontwikkelen. Degene met wie hij contact had, is op de hoogte gebracht van de besmetting.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis in Tel Aviv is de 30-jarige man zaterdag positief getest. Hij keerde terug van een trip in West-Europa en vertoonde ziektesymptomen. Hij heeft milde klachten en zit in isolatie in het ziekenhuis.

Pride-festival

De Spaanse autoriteiten onderzoeken of het apenpokkenvirus zich mogelijk via een Pride-festival op het toeristische eiland Gran Canaria heeft verspreid, bericht de Spaanse krant El País.

Het populaire homofestival Maspalomas Gay Pride werd tussen 5 en 15 mei door zo’n 80.000 mensen uit Spanje en het buitenland bezocht. Een man uit Madrid, een man uit Italië, en een man van Tenerife, testten positief op het virus nadat ze het festival hadden bezocht.

In heel Spanje zijn tot nu toe dertig besmettingen geregistreerd. Daarnaast zijn er 23 „verdachte gevallen” bekend. In Madrid heeft het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag een sauna gesloten, nadat deze als mogelijke brandhaard werd aangewezen. Ook in buurland Portugal zijn zeker 23 mensen besmet.

De organisatie van het internationale homofestival Darklands, dat eerder deze maand plaatsvond in Antwerpen, meldde vrijdag dat de gezondheidsdienst van de Belgische regering ook drie besmettingen met het apenpokkenvirus naar dat festival heeft herleid. Volgens de organisatie is er reden om aan te nemen dat het virus door festivalbezoekers uit het buitenland is binnengebracht.

ApenpokkenvirusLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop