Nieuws/Binnenland
2045497
Binnenland

Minister gaat naar alimentatie kijken

’Alimentatie bij kinderontvoering bezien’

DEN HAAG - Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekijkt of hij iets kan doen aan alimentatieverzoeken bij ontvoeringen naar het buitenland, nadat onder meer Jeroen Bankert in De Telegraaf vertelde hoe zijn Oekraïense ex-vrouw met hun dochter vluchtte, maar nog wel steeds alimentatie van Bankert ontvangt.

Dekker gaat in gesprek met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, dat alimentatie int als de partijen er zelf niet uitkomen. Daarmee reageerde hij op de zorgen die bij diverse Kamerfracties leven over het stijgend aantal kinderontvoeringen. Woensdagochtend bracht deze krant nieuwe cijfers over de ontvoeringen naar buiten.

„Hartverscheurend”, noemt Dekker de kindontvoeringen. Het komt steeds vaker voor dat een kind door een van de ouders naar het buitenland wordt meegenomen. De Nederlandse overheid kan dan vaak niet helpen het kind weer terug te halen, maar voldoet wel steeds aan verzoeken tot alimentatie.

Bij Jeroen Bankert negeerde de Oekraïense rechtbank bijvoorbeeld alle uitspraken van Nederlandse rechters, terwijl ons land braafjes het verzoek vanuit Oekraïne over alimentatie overnam.

Kinderen vanuit Nederland waren het meest ontvoerd naar Polen en Duitsland, naar België en naar het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Marokko. De meeste meldingen kwamen uit Zuid-Holland en in 70 procent van de zaken was vorig jaar de vrouw de ontvoerder.

Volgens Dekker komt de stijging doordat er steeds meer internationale relaties worden aangeknoopt. De minister noemde het niet makkelijk kinderontvoeringen aan te pakken, zeker niet als het om landen buiten de EU gaat. Nederland loopt volgens hem in veel opzichten voorop bij het aanpakken van het fenomeen.

Lees alles over kindontvoeringen in het artikel ’Machteloos bij kidnap’ waarin ook twee vaders hun verhaal doen.