Nieuws/Binnenland
2045595830
Binnenland

KLM krijgt z’n zin: sneltest in Nederland voor cabinepersoneel

Den Haag - De bemanning van vliegtuigen hoeft toch niet een sneltest te laten afnemen voordat ze aan boord gaat in het buitenland. Demissionaire ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Nieuwenhuizen zien bij nader inzien af van deze verplichting.

Afgelopen woensdag kondigde het kabinet behalve een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika een dubbele testverplichting af. Wie naar Nederland wil per vliegtuig, trein of veerboot, moet behalve een negatieve pcr-test kunnen laten zien ook uiterlijk vier uur voor instappen een sneltest ondergaan. De test gold ook voor vliegend personeel.

Onwerkbaar, liet KLM voor het Kamerdebat al weten. De vliegmaatschappij zei niet het risico te willen lopen bij om personeel bij een positieve testuitslag in een ander land te moeten achterlaten. KLM kondigde meteen aan vrijwel alle verre vluchten te zullen schrappen. Na alle klachten vroeg het kabinet het Outbreak Management Team om een alternatief testplan. „Op basis van dit positieve advies zijn wij bereid om voor de bemanning van luchtvaartmaatschappijen ontheffing te verlenen van de testverplichting voor vertrek naar Nederland”, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Voorwaarde is wel dat het personeel op de plek van bestemming in het buitenland in quarantaine moet en met geen andere mensen in contact komt dan de cabinecollega’s, de zogeheten ’crew-bubble’. De voorwaarde van de negatieve testuitslag van een gewone coronatest blijft, net als een sneltest bij vertrek uit Nederland en bij terugkeer.