2045960
Binnenland

En... ben jij #TeamLaurel of #TeamYanny?

Wat hoor jij?

Wat hoor jij?

Het is je vast niet ontgaan: het internet is weer eens zwaar verdeeld. Het gaat dit keer niet om de kleur van een jurk, maar om wat je hoort bij het luisteren naar een audiofragmentje. Zegt-ie nou ’Laurel’ of ’Yanny’?

Wat hoor jij?

Wat hoor jij?

Op kantoor, in de trein, op scholen en verder ongeveer overal in Nederland gaat het erover: wat zegt de stem in het audiofragmentje uit deze tweet die viral is gegaan?

Hoewel de één o-ver-duidelijk Laurel hoort, snapt de ander niet dat je iets anders hoort dan Yanny. Wat hoor jij? Stem op onze poll. Na het aanklikken van een antwoordoptie, zie je ook wat andere mensen hebben gestemd.

Een kleine meerderheid van onze lezers lijkt toch echt Yanny te horen.

Frequenties

Is het een illusie? Volgens Lars Riecke, docent auditieve neurowetenschappen van de universiteit van Maastricht, is dat niet het geval. Je hoort beide woorden, zegt hij tegen NOS. „De één op een hoge frequentie en de ander op een lagere frequentie. Doordat de verhouding tussen de frequentie precies op een grens ligt, waarop veel mensen gehoorverlies krijgen, hoort ongeveer de helft Laurel en de andere helft Yanny.”

Op welk volume je het fragment afspeelt of op wat voor apparaat, kan ook verschil maken. Zo merken veel twitteraars op dat ze het ene moment het één en het andere moment het ander horen. „Word ik gek?”, vragen sommigen zich af. Dat lijkt dus niet het geval.

Het is overigens nog onduidelijk waar het audiofragment vandaan komt. Blogger Cloe Feldman slingerde het clipje de wereld in, maar laat in een video weten dat ze het ook maar van Reddit heeft geplukt.