Nieuws/Buitenland
2045997211
Buitenland

Voorwaardelijke gevangenisstraf voor broer Alexej Navalny

Oleg Navalny

Oleg Navalny

MOSKOU - Een rechtbank in Moskou heeft vrijdag de broer van Alexej Navalny veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar voor zijn rol bij protesten in januari. Toen gingen duizenden Russen de straat op om de vrijlating van de gevangenzittende oppositiepoliticus te eisen. De rechtbank achtte bewezen dat Oleg Navalny (38) de coronamaatregelen heeft overtreden door mensen op te roepen naar de door de autoriteiten verboden demonstraties te gaan.

Oleg Navalny

Oleg Navalny

De rechtbank legde een andere medestander van Navalny, Nikolai Lijaskin, huisarrest en beperkte bewegingsvrijheid op voor een jaar. Tussen 22.00 en 06.00 uur moet hij binnenblijven en hij mag geen massa-evenementen bijwonen of Moskou verlaten. Donderdag kreeg de naaste medewerker van Navalny Ljoebov Sobol in dezelfde zaak een soortgelijke straf opgelegd voor anderhalf jaar.

Extremistisch

In september zijn er parlementsverkiezingen in Rusland. Leden van de oppositie beschuldigen de autoriteiten ervan een intimidatiecampagne tegen hen te voeren. Navanly’s organisatie mag niet meedoen aan de verkiezingen, omdat zij sinds juni als ’extremistisch’ staat geclassificeerd.

De 45-jarige Alexej Navalny werd in februari voor 2,5 jaar opgesloten in verband met een voorwaardelijke veroordeling in 2014. Hij zou zich niet aan de voorwaarden gehouden hebben toen hij in Duitsland herstelde van een in Rusland opgelopen vergiftiging. Zijn broer Oleg werd dat jaar in dezelfde zaak veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf.