Nieuws/Binnenland
2046089
Binnenland

’Leegloop douane en FIOD door 100.000 euro oprotpremie’

AMSTERDAM - Honderden douaniers en medewerkers van de FIOD, de fiscale opsporingsdienst, hebben gemiddeld 100.000 euro gekregen via een vertrekregeling die eigenlijk helemaal niet voor hen was bedoeld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De Belastingdienst besloot in 2016 om vijfduizend banen te schrappen en tuigde een vertrekregeling op. Die was echter zo ruimhartig, dat mensen massaal besloten van hun pensioen te gaan genieten. Toen de regeling halsoverkop werd stopgezet, waren al 6372 mensen gevlogen – meer dan nodig.

Gemiddeld vertrokken zij voor 67.000 euro per persoon. Omdat de FIOD en de Douane ook onder de Belastingdienst vallen, konden die werknemers via een omweg ook van een regeling gebruikmaken, terwijl er eigenlijk helemaal niet moest worden bezuinigd bij FIOD, noch bij Douane.

Ongeregistreerd

De omweg is de zogeheten ’remplaçantenregeling’. Die mag alleen worden gebruikt als de werknemer die via een regeling vertrekt bij Douane of FIOD, wordt vervangen door iemand van de Belastingdienst.

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, weten we niet meer. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldde eerder dat er gestopt is met registratie. „Opmerkelijk”, vindt de Rekenkamer dat. Snel en minister Wiebes hebben eerder toegegeven dat de remplaçantenregeling ’onwenselijk’ is.

Meer dan een ton

De belastingdienst is 39,9 miljoen euro kwijtgeraakt aan de douaniers en medewerkers van de FIOD. De groep bestaat uit 383 fte, waardoor de uiteindelijke premie moet uitkomen op 102.610 euro per fte, zo berekende RTL Z.