2046116
Binnenland

Van Aartsen gaat snuffelen in meldingen over radicalisering

Burgemeester Van Aartsen op archiefbeeld.

Burgemeester Van Aartsen op archiefbeeld.

Amsterdam - Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam gaat hoogstpersoonlijk ‘enkele meldingen’ die zijn gedaan bij het meldpunt Radicalisering en Polarisatie van Amsterdam nakijken en controleren op mogelijke verkeerde afwegingen.

Burgemeester Van Aartsen op archiefbeeld.

Burgemeester Van Aartsen op archiefbeeld.

Dat zei Van Aartsen tijdens een spoeddebat dat was aangevraagd nadat bekend werd dat de gemeente wel degelijk gewaarschuwd was voor de 29-jarige Syrisch-Palestijnse Saleh A., die het Joodse restaurant HaCarmel aanviel.

Vorige week meldde NRC dat een ambtenaar collega’s bij het meldpunt Radicalisering en Polarisatie waarschuwde dat A. radicaliseerde. De gemeente liet echter na de man op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims, maar wees hem door naar de geestelijke gezondheidszorg. Vlak daarna zag A. zijn kans schoon om het Joodse restaurant aan te vallen.

Nalopen

Van Aartsen ontkent dat er fouten zijn gemaakt, hij bleef volledig achter de werkwijze staan. Om de raad ‘gerust te stellen’ wil hij wel ‘enkele meldingen’ nalopen om te controleren op mogelijke verkeerde afwegingen. Saleh A. zit nu wel in een specialistisch programma om hem van radicale denkbeelden af te helpen.

Uithaal naar VVD

Van Aartsen (VVD) haalde tijdens het debat fel uit naar naar het liberale raadslid Marianne Poot. De VVD-politca stelde de simpele vraag aan Van Aartsen wat er mis is gegaan en wat er geleerd werd van de afweging die gemaakt is. Een publieke schrobbering volgde, omdat Van Aartsen vond dat Poot ‘zich op de rand beweegt van datgene wat bij u past bij een liberaal leerstuk over constitutionele verhoudingen.” Volgens Van Aartsen moet de raad vooral vertrouwen hebben in datgene wat de burgemeester en de professionals, doen.

Niet naar getroffen restaurant

Van Aartsen gaf aan niet persoonlijk van plan te zijn naar de eigenaren van het Joodse restaurant HaCarmel af te reizen om hen een hart onder de riem te steken. Hij kreeg eerder te horen dat als hij geen persoonlijk contact zocht met de eigenaren, zij het restaurant zouden sluiten. „Zo moet een burgemeester zich niet in de hoek laten duwen”, vindt Van Aartsen. Wel zijn gesprekken met ambtenaren mogelijk.

Polariserend Denk

Denk-raadslid Mourad Taimounti betichtte collega-raadsleden overigens van het „telkens naar de microfoons rennen” als er een incident bij een Joodse instelling is, maar stil te zijn als er een incident is bij een islamitische instelling. Dat leidde tot veel woede bij andere partijen, die onder andere hun afschuw uitspraken toen er een onthoofde pop bij een moskee in Noord was gelegd. PvdA-raadslid Sofyan Mbarki zei het ’lelijk’ te vinden dat Denk tijdens dit soort debatten „zelf gaat polariseren.” Ook D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig, CDA’er Diederik Boomsma verzetten zich tegen de kwalifiacties.