2046442
Binnenland

Tornado richt spoor van verwoesting aan over de grens bij Venlo

VIERSEN - Net over de grens bij Venlo en Roermond is woensdagavond een enorme wervelstorm gespot. Het Duitse weerbureau Wetteronline spreekt van een tornado. Op sociale media worden beelden gedeeld van het weerfenomeen. De schade in het gebied rond het Duitse Viersen is groot. De Duitse politie maakt melding van één zwaargewond: een 23-jarige automobilist kreeg toen hij uitstapte een dikke afbrekende tak op zijn hoofd.

Van meerdere huizen zijn daken afgerukt en tientallen bomen zijn ontworteld. Lokale autoriteiten spreken van een spoor van verwoesting. In Viersen-Boisheim zijn huizen dermate beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn. Op sociale media verschijnen beelden waarop te zien is dat in één straat van vrijwel alle huizen dakpannen zijn afgewaaid. De straat ligt bezaaid met puin.

Een brandweerman kreeg een elektrische schok. Het treinverkeer op het traject Mönchengladbach-Venlo moest worden stilgelegd. Ook meerdere wegen werden geblokkeerd door omgevallen bomen. Volgens de politie duurde het noodweer 10 tot 15 minuten.

Tekst gaat verder onder de video

In Duitsland was het dit jaar al de zesde tornado. In Nederland komen ze minder vaak voor.

F2 uit supercell

Volgens weeramateurs werd de windhoos veroorzaakt door een zogenaamde supercell. In de loop van de avond trokken zware onweersbuien met enorme hagelstenen over het gebied.

De kracht van een tornado wordt uitgedrukt in de zogenoemde Fujita-schaal, die van F0 in kracht naar F5 oploopt. De tornado in Viersen zou zijn aangemerkt als een F2.

De windhoos trok voornamelijk over dunbevolkt gebied, maar de dorpen Viersen, Boisheim, Dilkrath en Schellerbaum werden wel getroffen.