Nieuws/Binnenland
2046917
Binnenland

Koningin Máxima thuis op 47e verjaardag

Máxima heeft allerlei functies op het maatschappelijk vlak.

Máxima heeft allerlei functies op het maatschappelijk vlak.

WASSENAAR - Koningin Máxima wordt vandaag door velen in het land gefeliciteerd met een uitgestoken vlag. Zij is 47 jaar geworden. De vraag is of zij veel van de vlaggenhulde zal zien, want er staan geen afspraken in haar openbare agenda. Zij viert haar verjaardag zoals dat steevast heet: ’in huiselijke kring’.

Máxima heeft allerlei functies op het maatschappelijk vlak.

Máxima heeft allerlei functies op het maatschappelijk vlak.

Gisteravond was zij aan de zijde van koning Willem-Alexander nog bij het Red Ribbon Concert in Amsterdam. Artiesten als Ellen ten Damme, Jim van der Zee en het Riciotti Ensemble brachten in Afas Live in herinnering dat aids nog niet is verslagen.

Het concert is een voorbode van de grote conferentie Aids2018, die deze zomer in Amsterdam wordt gehouden.

Tocht door Nederland

De koningin had er al een tocht door Nederland opzitten: daarvoor was zij gistermiddag namelijk met de koning in Middelburg. Daar werd de Four Freedoms Award aan de Costa Ricaanse diplomate Christiana Figueres Olsen uitgereikt door premier Mark Rutte. Figueres Olsen staat als prijswinnaar symbool voor iedereen die meewerkte aan het klimaatverdrag dat in 2015 werd afgesloten in Parijs.

Hoewel aan gemeentehuizen, politiebureaus, provinciehuizen én woningen vandaag de driekleur wappert, zijn veel minder instanties ertoe verplicht.

Voor koningin Máxima geldt namelijk het zogenoemde beperkt vlaggen, net als voor de prinsessen Beatrix en Amalia. Dit betekent dat niet alle overheidsgebouwen worden geacht de vlag uit te hangen, zoals op de verjaardag van de koning, maar alleen enkele Haagse instanties waaronder de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en de Hoge Raad.

Burgers kunnen dit voorschrift volgen naar believen en vlaggen voor wie zij willen.