2047041
Buitenland

’Ebola-epidemie Congo gaat nieuwe fase in’

Patiënten worden getest op ebola.

Patiënten worden getest op ebola.

KINSHASA - Met de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.

Patiënten worden getest op ebola.

Patiënten worden getest op ebola.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die is begonnen met het verstrekken van vaccins in Congo, heeft zijn zorgen geuit over het nieuws dat de ziekte de stad Mbandaka heeft bereikt. Hierdoor is de uitbraak, die naar schatting al aan 23 mensen het leven heeft gekost, veel lastiger te bestrijden.

Mbandaka is een stad met ongeveer een miljoen inwoners, die gelegen aan de rivier Congo een doorvoerhaven is voor handel en transport richting hoofdstad Kinshasa. Tot dusverre waren de 23 dodelijke gevallen vooral geconstateerd in meer geïsoleerde gebieden, waar het voor autoriteiten nog makkelijker was om het virus in te dammen.

„We gaan een nieuwe fase in van de ebola-uitbraak die nu drie gebieden treft, waaronder een stedelijke omgeving”, zei de minister. „Onze gezondheidswerkers proberen zo veel mogelijk mensen te identificeren die contact hebben gehad met mogelijk besmette personen.”