Nieuws/Binnenland
204756516
Binnenland

Menselijke resten gevonden bij bergen Duits vliegtuig bij Dalfsen

Een Messerschmitt Bf109.

Een Messerschmitt Bf109.

DALFSEN - De stoffelijke resten van een bemanningslid van een Duitse jager zijn woensdag gevonden in buurtschap Millingen bij het Overijsselse Dalfsen. De bergingsdienst van Defensie is daar bezig met het bergen van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de eerste keer dat in Nederland een Duits wrak uit de oorlog wordt geborgen.

Een Messerschmitt Bf109.

Een Messerschmitt Bf109.

De bergers vonden de stoffelijke resten in wrakdelen. Laboratoriumonderzoek moet uitwijzen om wie het gaat. Vermoedelijk betreft het de piloot van de Messerschmitt Bf109, die op 30 januari 1944 uit de lucht geschoten werd. In die tijd hadden er in Oost-Nederland hevige luchtgevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitse bezetter. Op 30 januari werden acht Duitse toestellen neergehaald. Vier van de acht piloten zijn tot nu toe nooit teruggevonden.

De berging van het wrak in Millingen maakt deel uit van het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken, dat in 2019 van start is gegaan. Doel is de dertig tot vijftig oorlogswrakken met vermoedelijk nog stoffelijke resten aan boord op te graven, zodat nabestaanden zekerheid krijgen over het lot van een vermist familielid. Burgemeester Erica van Lente noemt de vondst in Millingen „een mooi resultaat.” De Duitse autoriteiten zijn ingelicht.