Nieuws/Buitenland
2047912205
Buitenland

Biden: cyberaanval Rusland zal niet onbeantwoord blijven

NEWARK - „De cyberaanval op de Verenigde Staten door Rusland, die een groot gevaar vormt voor de nationale veiligheid van het land, zal niet onbeantwoord blijven. Mijn regering zal gerichte actie ondernemen om de aanval te pareren.” Dat zei aankomend Amerikaans president Joe Biden op een persconferentie.

De 78-jarige Biden uitte ook forse kritiek op huidig president Donald Trump. „Deze aanval vond plaats onder zijn leiding, maar hij lette niet op. Dat krijg je als je de verdediging tegen cyberaanvallen verwaarloost”, aldus Biden.

Vorige week werd bekend dat hackers hebben kunnen doordringen tot de computersystemen van meerdere Amerikaanse ministeries. Het gaat mogelijk om een van de grootste hackaanvallen ooit in de geschiedenis van de VS.

De Democraat beloofde verder dat zijn regering met meer coronasteunpakketten zal komen om de getroffen mensen en de getroffen Amerikaanse economie te steunen.

Inenting op tv

De aanstaande Amerikaanse president werd maandag nog ingeënt met het vaccin van Pfizer in een ziekenhuis in Newark in de staat Delaware.

Tijdens een live tv-uitzending van de vaccinatie riep hij Amerikanen op zich ook te laten vaccineren. „Er is niets om je zorgen over te maken.”

De Democraat Biden heeft beloofd de strijd tegen de coronapandemie tot zijn eerste prioriteit te maken als hij president is. Hij drong er maandag bij zijn landgenoten op aan maskers te blijven dragen en de aanwijzingen van deskundigen op te volgen.

Bidens vrouw Jill werd al eerder maandag gevaccineerd, zei het team van Biden. Aanstaand vicepresident Kamala Harris en haar man volgen later.

Mike Pence

Vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen hebben zich vrijdag al laten inenten tegen het coronavirus, ook live op televisie. Ook de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi en Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, hebben zich vrijdag laten inenten.

President Donald Trump heeft nog niet laten weten wanneer hij gevaccineerd wordt. Hij was eerder dit jaar besmet met het virus.

Nog een kleine maand tot de inauguratie van Joe Biden als de 46ste president van Amerika en Donald Trump lijkt van het toneel verdwenen. Dat en meer in een nieuwe podcast ’Trump vs. Biden – de strijd’: