Nieuws/Binnenland
2048954
Binnenland

Tekort agenten ’belediging’ van het korps

door onze parlementaire redactie - De oppositie in de Tweede Kamer vindt de hoeveelheid agenten die dit kabinet erbij wil, beschamend weinig. Partijen spreken van een ’belediging’ voor het korps.

De Telegraaf onthulde vanochtend interne documenten waaruit blijkt dat er de komende vier jaar 1.111 dienders bij kunnen komen door de investeringen van het kabinet. Over de verdeling daarvan wordt momenteel nog gesproken, maar in een voorstel van het kabinet en de politie krijgt de eenheid Amsterdam er bijvoorbeeld nog geen 60 agenten bij. Dat terwijl de hoofdstad om 500 agenten had gevraagd.

Extra agenten

De burgemeesters in de grote steden zijn ontevreden en ook de politiebonden zijn zwaar teleurgesteld. Volgens hen is er veel meer mankracht nodig. De Nederlandse Politie Bond vond dat er alleen al 2.000 nieuwe rechercheurs bij moesten komen. De bonden zijn ook teleurgesteld omdat door de al eerder geplande uitstroom van agenten en vergrijzing van het korps, de ’extra’ agenten er vooral voor zorgen dat het korps niet te veel krimpt. Van echte groei zou voorlopig geen sprake zijn.

Klagen

„Agenten klagen massaal over een tekort aan collega’s. De voorstellen van de minister zijn bijna een belediging en zwaar onder de maat”, meent SP-Kamerlid Van Raak. De PVV laat het woordje ’bijna’ weg bij het omschrijven van de problemen. „Het ’extra geld’ is volstrekt ontoereikend”, zegt Kamerlid Helder.

„Het is een belediging van de politieorganisatie die steeds zwaarder wordt belast, maar verder wordt uitgekleed nu de gaten niet eens worden opgevuld. Dit is geen toekomstbestendig korps met zo weinig geld.” Helder wil hierover in debat met het kabinet.

PvdA-Kamerlid Kuiken vindt het aantal van 1.111 ’een druppel op een gloeiende plaat’. Ze somt de problemen bij de politie door tekorten op: duizenden zedenzaken die blijven liggen, politie die in Zuid-Nederland strijd tegen ondermijnende criminaliteit dreigt te verliezen en de Amsterdamse politie die zegt te weinig mensen te hebben om effectief op te kunnen treden tegen de Mocro-maffia. Nu het goed gaat met Nederland is er volgens Kuiken meer ruimte om nog meer te investeren in de politie. „Maar dat is helaas niet de keuze die dit kabinet maakt.”

Regeringspartij VVD benadrukt dat deze coalitie er in elk geval voor zorgt dat er 267 miljoen meer wordt uitgegeven aan de politie dan eerder was gepland. En ook bij de voorjaarsnota kan er nog geld bij komen. Maar VVD-Kamerlid Arno Rutte snapt dat mensen liever meer agenten hadden gehad dan de 1.111 waar het in de stukken om gaat. „Maar hier zullen het we het voor nu even mee moeten doen. Ik snap dat mensen meer willen, maar dit is wat er kan. En die agenten worden naar eer en geweten over het land verdeeld.”

Het ministerie en de korpsleiding overleggen nog over de politiesterkte. Uit de stukken blijkt dat er met de voorgenomen investering 1.111 agenten bij kunnen komen, maar daar kan als het geld toch nog anders wordt verdeeld, ook nog een iets ander cijfer uit komen. Ook het geld dat bij de voorjaarsnota vrijkomt kan het aantal iets opschroeven. Maar niet zodanig dat het beeld helemaal anders wordt. De interne documenten geven een goed beeld van wat burgemeesters mogen verwachten en die zijn hiermee nog lang niet tevreden.