Nieuws/Binnenland
2048962
Binnenland

2 jaar cel voor ’terreurvader’ Bunschoten

Henk Koelewijn

Henk Koelewijn

UTRECHT - Vader van negentien kinderen, Henk Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, is veroordeeld tot twee jaar cel. De rechtbank in Utrecht legde hem die straf donderdag op vanwege jarenlange en stelselmatige mishandeling van tien van zijn kinderen en meermalen opsluiting van vijf kinderen op zolder of in een zeecontainer.

Henk Koelewijn

Henk Koelewijn

Hij werd vrijgesproken van poging tot doodslag op een zoon met een kettingzaag en misbruik van een dochter. Haar verklaring over ontucht werd niet ondersteund met ander bewijs of verklaringen en de draaiende zaag die hij vlakbij de nek van zijn zoon hield, was bedoeld om hem een lesje te leren en niet om hem te doden, meent de rechtbank.

De straf is dan ook lager uitgevallen dan de vijf jaar celstraf die de officier van justitie vorige maand had geëist. De 59-jarige Koelewijn, die met zijn naam genoemd wil worden, heeft altijd ontkend en meende bovendien dat zijn optreden samenhing met de opvoeding. De verdachte en zijn vrouw zijn diepgelovig.

’Verdachte ziet strafbaar gedrag niet in’

De rechtbank acht de jarenlange mishandelingen en opsluitingen wel bewezen en ook niet te rechtvaardigen vanuit zijn geloof. De rechtbank nam het de verdachte zeer kwalijk dat hij zijn strafbare gedrag nog steeds niet inziet. Ze legde hem ook een contactverbod van vijf jaar op met veertien kinderen en zijn kleinkinderen.

Koelewijn is op vrije voeten sinds augustus vorig jaar, toen zijn voorarrest werd geschorst. Hij draagt wel een enkelband. Met aftrek van elf maanden voorarrest, moet hij nog kort de cel in. Het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Dat hangt ook af van een hoger beroep, maar zijn advocaat Willem-Jaap Roozemond weet nog niet of hij dat instelt. Hij was tevreden met de vrijspraak op drie belangrijke punten.

Weigering onderzoek stoornis

De verdachte weigerde onderzoek van het PBC naar een stoornis. Maar de rechtbank maakt uit gesprekken met psychiaters op dat Koelewijn een sterk narcistische dynamiek heeft. De rechtbank verweet de man zijn kinderen volledig te isoleren, omdat hij ze thuis les gaf. De kinderen konden zich niet onttrekken aan hun onveilige en onvoorspelbare thuissituatie.

Na de uitspraak knuffelde Koelewijn zijn vrouw. Het Openbaar Ministerie vervolgt ook de moeder, omdat zij haar kinderen niet heeft beschermd.