Nieuws/Binnenland
204916
Binnenland

Golf arrestaties in Marokkaans Rifgebied

PARIJS/AL-HOCEIMA - De politie heeft al bijna negentig mensen opgepakt in de Noord-Marokkaanse regio Rif, waar betogers stellen dat de regio wordt achtergesteld. In het weekend werd de activist El Mortada Imrachen opgepakt, kort nadat hij zaterdag in sociale media tot meer protest had opgeroepen.

Hij is een van de volgens Marokkaanse media zeker vier activisten die in het weekeinde zijn gearresteerd. Vrijdag waren er volgens actievoerders in en rond de kustplaats al-Hoceima zes arrestaties. Daarmee nadert het aantal aanhoudingen in de ruim twee weken van vrijwel dagelijkse protesten de negentig.

Hirak

De meeste aanhoudingen zijn in al-Hoceima, samen met het nabijgelegen Imzouren het centrum van de protestbeweging, de Hirak (Beweging). De leider, Nasser Zafzafi, werd eind mei opgepakt. Zeker dertig arrestanten zouden worden beschuldigd van zeer ernstige misdrijven zoals het plegen van ’een aanslag op de binnenlandse veiligheid’. Het is al sinds oktober onrustig in de arme regio, waar voornamelijk Berbers wonen.