Nieuws/Binnenland
2049832298
Binnenland

Geen voetbal, KLM annuleert vluchten

Zondag code oranje door naderende storm

Aangeraden wordt om binnen te blijven als het niet nodig is om naar buiten te gaan.

Aangeraden wordt om binnen te blijven als het niet nodig is om naar buiten te gaan.

Amsterdam - Nederland maakt zich op voor de zwaarste storm van dit jaar. Ciara, zoals de storm is genoemd, kan zondag een orkaankracht bereiken. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd vanaf zondagmiddag 16.00 uur. Vanaf tien uur in de ochtend geldt al code geel.

Aangeraden wordt om binnen te blijven als het niet nodig is om naar buiten te gaan.

Aangeraden wordt om binnen te blijven als het niet nodig is om naar buiten te gaan.

Het KNMI spreekt van een ’onstuimige zondag met in de middag en avond zeer zware windstoten’.

De NS schrapt in Noord-Holland enkele treinen. Voetbalbond KNVB heeft zaterdag besloten een streep te zetten door zowel de wedstrijden in de Eredivisie als in het amateurvoetbal. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gaat eerder dicht in verband met de storm. Ook veel evenementen gaan niet door, zoals de Trots Markt in Baarn, de Beachrace in Noordwijk, de Drielandentrail in Vaals en de Winterwandeling in Eibergen. Carnavalsvereniging De Platneuzen in Schalkwijk heeft een streep gezet door de carnavalsoptocht.

KLM annuleert vluchten

KLM heeft voor zondag veertig Europese vluchten geannuleerd wegens de naderende storm Ciara. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten op Schiphol, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

Eerder maakte Schiphol bekend rekening te houden met overlast door de storm. Schiphol adviseert reizigers die op zondag of maandag via de nationale luchthaven reizen, contact op te nemen met de maatschappij waarbij ze hebben geboekt. Mogelijk ontstaat er vertraging of worden vluchten geannuleerd.

De zware storm Ciara trekt zondag over Nederland. Volgens weerbureaus gaat de storm gepaard met zeer zware windstoten. Schiphol stelt dat daardoor mogelijk minder banen kunnen worden gebruikt. Vanuit veiligheidsoogpunt zijn er regels voor de sterkte van de zijwind op Schiphol. Als er een zijwind van 20 knopen (10 meter per seconde) op een baan staat, krijgen piloten een andere baan toegewezen door de luchtverkeersleiding.

Daardoor kunnen vertragingen ontstaan. „Als de vertragingen te hoog oplopen, kan zelfs besloten worden een aantal vluchten te annuleren.”

NS

De NS begint morgen met de ’geplande dienstregeling’. Alleen in Noord-Holland worden er enkele treinen geschrapt rond het hoogtepunt van de storm, om 14.00 uur. Daardoor moeten reizigers vaker overstappen op station Alkmaar. „Mede omdat er op zondag al minder treinen rijden, hebben ProRail en NS besloten morgenochtend de geplande dienstregeling op te starten”, aldus de spoorwegen. „Dat betekent dat er op voorhand dus geen aangepaste stormdienstregeling wordt ingesteld. Veiligheid van onze reizigers en collega’s staat voorop. Daarvoor kunnen we morgen - als dat nodig is – alsnog enkele ritten schrappen of in delen van Nederland het treinverkeer tijdelijk gecontroleerd stilleggen.”

Reizigers wordt geadviseerd het weerbericht in de gaten te houden en de reisplanner te checken. Rederij Doeksen schrapt de meeste afvaarten tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Er vaart maar één keer een veer heen en weer in de vroege ochtend, de rest vervalt.

Staatsbosbeheer waarschuwt dat het gevaarlijk kan zijn om tijdens de storm het bos in te gaan. De dienst drukt mensen op het hart „het gezonde verstand te gebruiken en de actuele situatie via het KNMI in de gaten te houden voor je naar buiten gaat.”

Rijkswaterstaat

Ook op de weg kan het aardig gaan spoken. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om ’rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden’. „Met name lege vrachtwagens, automobilisten met een caravan, vouwwagen of aanhanger wordt geadviseerd niet de weg op de gaan.”

De politie deelt op sociale media een handleiding in wat voor situaties, bijvoorbeeld bij het omvallen van een boom, 112 kan worden gebeld.

Voetbal

Ook op de voetbalvelden heeft Ciara de nodige gevolgen. Alle wedstrijden die zouden worden gespeeld, gaan niet door. Alle amateurvoetballers krijgen een dagje stormvrij, maar ook het speelschema van de Eredivisie wordt onthoofd. FC Utrecht - Ajax, Sparta - ADO, FC Emmen - FC Twente en AZ - Feyenoord gaan allemaal niet door.

Een paar uur voordat de KNVB dit besluit bekendmaakte, kondigde de Belgische voetbalbond al aan dat er bij de zuiderburen niet zou worden afgetrapt. Wanneer de wedstrijden van de huidige nummers één, twee én drie van de Eredivisie worden ingehaald, is nog niet bekend.

Boerenhulp

De boeren van Farmers Defence Force (FDF) hebben aangeboden met hun trekkers omgevallen bomen en afgevallen takken weg te halen als die de weg blokkeren. „De boeren van Nederland willen er voor u zijn, burgers van Nederland. Als rots in de branding”, laat het FDF-bestuur weten.