2050219
Buitenland

Winnaar 5 miljoen wil prijs niet ophalen

New York - Een 24-jarige inwoner van New York die met een kraslot vijf miljoen dollar won, wil de enorme prijs niet komen afhalen.

Voorwaarde van de New York Lottery is dat de gelukkige op de foto gaat en er een video wordt gemaakt. De New Yorker voelt daar niets voor. De man vreest dat zijn leven een hel wordt als zijn gezicht bekend wordt.

Het gaat om een werkloze man uit het relatief arme Norwood in de wijk Bronx. Hij heeft zelfs geen bankrekening. Tot voor kort leefde hij van twee baantjes tegelijk in fastfoodrestaurants.

Hij is nu naar de State Gaming Commission gegaan met het verzoek zijn 4,2 miljoen euro via een achterdeurtje geleverd te krijgen. Als de man zijn zin niet krijgt, stapt hij naar de rechter, zo schrijft de New York Post.

De krant wist de wat ielige man te spreken te krijgen, maar garandeerde hem anonimiteit. De New Yorker woont al zijn hele leven in dezelfde wijk. Iedereen kent hem, en als bekend wordt dat hij het geld heeft gewonnen, moet hij vrezen voor zijn leven, zegt hij. „Ik ben gewoon een te aardige gozer. Ik wil niet dat daar misbruik van wordt gemaakt”.

Hij kocht het winnende kraslot onderweg naar een kledingwinkel omdat hij zich voor zijn verjaardag in het nieuw wilde steken. Hij was het lot helemaal vergeten tot het op het toilet bijna uit zijn achterzak viel.

Zittend op het toilet begon hij te krassen en groeide de opwinding al snel. Eerst dacht hij 5.000 in de pocket te hebben, maar de komma bleef maar opschuiven. „IK werd gek”, zegt hij over het moment dat hij de vijf miljoen kraste. „Vanaf dat moment ben ik het hele huis door gesprongen. Eigenlijk geloof ik het pas als ik het geld in handen heb.”

De 24-jarige, die bij McDonald’s en Burger King tegelijk werkte voor hij werkloos werd, groeide samen op met zijn moeder. Zijn hele leven bestaat al uit overleven en dollars schrapen.

Van zijn miljoenen wil hij eerst een fatsoenlijk huis voor zijn moeder kopen. En nog een andere woning voor zijn 28-jarige broer. De vrijgezelle vader van een 4-jarige dochter wil verder een miljoen opzij zetten voor het meisje. Met de rest van het geld opent de man het liefst zo snel mogelijk een garage.

Voorlopig heeft hij nog geen cent want de loterij houdt voet bij stuk: eerst poseren. Het staat ook als voorwaarde achterop het kraslot.

De Newyorker heeft zijn hoop gericht op een uitspraak van de rechter eerder in maart die de winnaar van 475 miljoen euro in de Powerball loterij anonimiteit garandeerde.

Dat het inderdaad fout kan gaan, bewijzen twee eerdere zaken. Abraham Shakespeare won in 2006 dertig miljoen dollar in de loterij. Twee jaar later werd hij vermoord. Jeffrey Dampier cashte 20 miljoen dollars in Illinois en werd later dood teruggevonden.