Nieuws/Buitenland
2050464
Buitenland

Hierom twijfelt Kim Jong-un over historische top met Trump

WASHINGTON - De historische top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten staat op losse schroeven, omdat Kim Jong-un bang is voor een „Libië-scnario”.

Dat schrijft de New York Times. Muammar al-Kaddafi ging in 2003 akkoord met het vrijwillig inleveren van wapens in een deal met de VS - precies zoals nu van Kim Jong-un wordt verwacht. Acht jaar later, in 2011, viel datzelfde Amerika samen met Europese partners het land binnen, met het eigenlijke doel Kaddafi uit de weg te ruimen, zo concludeerden Amerikaanse media later.

De aanval op Libië is de geschiedenis ingegaan als een van de meest desastreuze Westerse interventies. Na de inval is dictator Kaddafi gevallen, maar wetteloosheid, chaos, slavenhandel en grote vluchtelingenstromen kenmerken het land nu.

Noord-Korea vreest eenzelfde lot, nadat veiligheidsadviseur John Bolton in april had gesproken over een ’Libië-scenario’. Perswoordvoorlichters van het Witte Huis doen ondertussen haastig aan ’damage control’ door die uitspraken te bagatelliseren, maar het leed is al geschied.

Ook George W. Bush maakte anno 2003 al de opmerking dat ’andere landen de Libië-deal als voorbeeld moeten nemen’, volgens de New York Times daarbij overduidelijk refererend aan Iran en Noord-Korea. En inderdaad: die landen hebben de deal aandachtig bekeken, en zullen nog eens drie keer nadenken voordat ze hun wapens inleveren, zo schrijft de krant.