Nieuws/Binnenland
2050601409
Binnenland

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, iets minder dan 4000 nieuwe coronabesmettingen

Archiefbeeld ter illustratie

Archiefbeeld ter illustratie

ZEIST - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3924 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het aantal positieve tests is de laatste weken behoorlijk stabiel. Per dag komen er gemiddeld ongeveer 4500 besmettingen aan het licht.

Archiefbeeld ter illustratie

Archiefbeeld ter illustratie

Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.

Volgens het centrum is de Covid-bezetting in de klinieken en op de ic vrijwel gelijk aan drie weken geleden. „Er is onveranderd sprake van een stabiel beeld met beperkte fluctuaties over tijd. We verwachten dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt en daarmee het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt”, aldus het LCPS in een toelichting.

Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste besmettingen. In de Maasstad werden 164 inwoners positief getest. Verder kregen 159 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Den Haag telde 87 nieuwe gevallen, Utrecht 63 en Tilburg 54.

Aantal sterfgevallen daalt

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 26. Voor een maandag is dat vrij normaal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als coronapatiënten in het weekeinde sterven, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven aan de GGD’en en het RIVM, waarna de sterfgevallen terugkomen in de cijfers van dinsdag. Dan ligt het aantal sterfgevallen het hoogst.

Sinds het begin van de vaccinaties is het aantal sterfgevallen aanzienlijk gedaald. Begon januari stierven gemiddeld ongeveer 100 mensen per dag, nu 30 tot 40 per dag.