Nieuws/Binnenland
205070500
Binnenland

Opsporingsdiensten oefenen ergens in Nederland ’manhunt’

DRIEBERGEN - Op verschillende dagen in november oefenen de politie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie om zich voor te bereiden op een aanslag of een dreiging daarvan. Maandag is de eerste oefendag. Waar de oefeningen plaatsvinden, wordt van tevoren niet bekendgemaakt.

Ergens in het land vindt een 'manhunt' plaats. Dat is een georganiseerde klopjacht op een of meerdere mensen die op basis van informatie en politieonderzoek mogelijk een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Doel van de oefening, genaamd Sigil, is om deze dreiging weg te nemen.

Waar en wanneer wordt geoefend, is ook voor de deelnemers onbekend om het zo realistisch mogelijk te laten lijken. Aan Sigil doen medewerkers mee vanuit verschillende disciplines, waaronder recherche, forensische opsporing, de Dienst Speciale Interventies en de observatieteams. Acteurs worden ingezet om de oefeningen zo realistisch mogelijk te laten verlopen.

"We investeren sterk in de voorbereiding op onze gezamenlijke inzet bij een aanslag of een dreiging daarvan", zegt Jannine van den Berg, chef van de Landelijke Eenheid en portefeuillehouder Contra-terrorisme, extremisme en radicalisering (CTER). "Want juist van politiemensen wordt verwacht dat zij op zo’n moment optreden en een stap naar voren zetten. Samen met onze partners blijven we aandacht besteden aan scholing, training en de fysieke en mentale weerbaarheid van onze medewerkers."