2051452
Binnenland

Favoriet van hoofdstedelingen heeft nooit gesolliciteerd

Wouter Bos wil geen burgemeester A’dam worden

PvdA’er Wouter Bos laat de post aan zich voorbijgaan.

PvdA’er Wouter Bos laat de post aan zich voorbijgaan.

Amsterdam - Wouter Bos, volgens veel Amsterdammers hun gedroomde burgemeesterskandidaat, heeft niet gesolliciteerd voor het ambt van burgemeester van de hoofdstad. Dat laat hij weten aan De Telegraaf.

PvdA’er Wouter Bos laat de post aan zich voorbijgaan.

PvdA’er Wouter Bos laat de post aan zich voorbijgaan.

De 54-jarige oud-minister van Financiën en vicepremier van PvdA-huize zegt dat zijn huidige baan als bestuursvoorzitter bij het VUmc nog prima bevalt. Op de vraag of hij kandidaat is meldt hij duidelijk: „Nee, ik heb niet gesolliciteerd”, waarmee hij de geruchtenmachine over zijn kandidatuur tot stilstand wil brengen.

Veel lof voor binnenhalen Medicijnagentschap

Uit een eerdere peiling bleek dat hij topfavoriet was onder de hoofdstedelingen. Bos had volgens insiders bovendien goede kans gemaakt op de post als hij zich beschikbaar had gesteld, nu hij al jaren uit de politiek is en ‘boven de partijen’ kan staan. Ook het binnenhalen van het Europees Medicijnagentschap vanuit Londen naar Amsterdam is een van zijn verdiensten, waarvoor hij zowel in Den Haag als in de hoofdstad lof kreeg.

Intussen loopt, achter gesloten deuren, de sollicitatieprocedure voor het felbegeerde ambt. Jozias van Aartsen (VVD) wil voor de zomer met pensioen, nu hij als waarnemend burgemeester de vorig jaar overleden Eberhard van der Laan vervangt.

Voorkeur voor vrouw

Bij commissaris van de koning Johan Remkes hebben zich 29 kandidaten gemeld, waaronder 9 vrouwen. Meerdere fractievoorzitters van de gemeenteraad hebben aangegeven hun voorkeur te geven aan een vrouwelijke kandidaat. Onder andere de namen van Jet Bussemaker (PvdA), oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels en Femke Halsema (GroenLinks) worden genoemd. Laatstgenoemde blijkt omstreden, omdat veel Amsterdammers afschuw hebben van de ex-politica. Ze heeft bovendien geen bestuurlijke ervaring.