Nieuws/Binnenland
2051555722
Binnenland

Toch Kamermeerderheid voor hoger zorgsalaris na ’foutje’ ChristenUnie

DEN HAAG - De Tweede Kamer pleit per ongeluk toch in meerderheid voor een structureel hoger salaris voor zorgpersoneel. Na meerdere debatten over de kwestie, waarbij door coalitiepartijen de oproep voor een betere beloning voor zorgverleners telkens tegenhielden, haalde het voorstel van Geert Wilders nu wel een meerderheid van 69 tegen 67.

Oorzaak van de verschuiving blijkt een foutje van CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf die per ongeluk vóór het voorstel van de PVV-leider had gestemd. Haar partij houdt het op ’een menselijke fout’. Partijgenoot Joël Voordewind zei nog tegen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib dat Van der Graaf „geacht werd voor de motie te hebben gestemd”, maar dat mocht niet meer baten.

Over het salaris van zorgverleners is veel te doen. Meermaals probeerde de oppositie het kabinet met een motie te dwingen meer geld uit te trekken voor de zorgsalarissen. Het kabinet wees er telkens op dat die salarissen al stijgen en dat de beloning grotendeels aan de werkgevers is. In de Kamer staakte meermaals de stemmen. Toen de coalitie afgelopen augustus door afwezige Kamerleden in de minderheid was, voorkwam ze het doorgaan van een stemming door uit de Kamer weg te lopen. Dat zorgde voor veel verbazing onder zorgmedewerkers.

Het is volgens Wilders ’geweldig nieuws’ dat de meerderheid er nu toch is. Hij wil voorafgaand aan het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer een brief van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.

Overigens is het ook niet de eerste keer dat er iets mis gaat met de stemming. Eerder was PvdA-leider Asscher Lodewijk Asscher te laat bij de stemming over zijn eigen voorstel voor verhoging van de zorgsalarissen.

Het kabinet is nu tegen een verhoging van de zorgsalarissen, onder meer omdat de lonen de afgelopen jaren al flink zijn gestegen. Ook wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Wel is er een zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten.

’Resultaat telt’

NU’91 is blij dat de motie er alsnog door is. Stella Salden, voorzitter NU’91: „Het is natuurlijk gênant dat het op deze manier moet, maar het is uiteindelijk het resultaat dat telt.”

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden noemt het een belangrijke stap voor de toekomst van de zorg. Stella Salden: „Dit heeft natuurlijk al veel te lang geduurd. Met een hoger salaris zijn natuurlijk niet meteen alle problemen die er spelen opgelost, maar we denken wel dat dit bijdraagt aan het behoud van huidig personeel en aan het werven van nieuwe zorgprofessionals. De corona-pandemie heeft duidelijk laten zien dat de zorg op deze manier niet houdbaar is. Salaris is een van de onderdelen, maar ook op andere punten zal er verandering moeten komen. Wij gaan ervan uit dat het kabinet de motie op een constructieve manier zal uitvoeren.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop