Nieuws/Binnenland

’De man is diatesbespatient’

Huiszoeking bij bestuurder crash Amsterdam CS: geen opzet

Door Van een onzer verslaggevers

ANP

Amsterdam - Het huis van de man die zaterdagavond inreed op een groep voetgangers voor Amsterdam CS, is zondag door de politie doorzocht. Ook is hij opnieuw verhoord. ,,Zowel uit de huiszoeking als uit de verhoren is nog altijd geen enkele aanwijzing voortgekomen die duidt op iets anders dan een onwelwording”, vervolgt de zegsman. ,,Maar uiteraard blijven we nader onderzoek doen.”

ANP

De man wordt dus niet verdacht van kwade bedoelingen. De politie zoekt nog specifiek naar ooggetuigen die hebben gezien hoe en wanneer de man naar de trambaan voor het station is gereden. ,,Agenten hebben dat namelijk niet zelf waargenomen.”

’Lage bloedsuikerspiegel’

Een zogenaamde ’hypo’ is zeer waarschijnlijk de oorzaak geweest van de aanrijding, aldus de Amsterdamse politie. „De bestuurder is diabetespatient en had, toen medisch personeel van de ambulance hem na het incident onderzochten, een lage bloedsuikerspiegel en heeft eerder daar last van gehad”, stelt een politiewoordvoerder.

Robby Hiel

’Geen ernstig delict’

Volgens de politie komt de Amsterdammer voor in haar systeem: ,,Maar niet voor een ernstig delict en ook al geruime tijd geleden.” Aanvankelijk meldde de politie zaterdagavond dat de bestuurder zou zijn gevlucht toen agenten hem aanspraken omdat hij stilstond op de trambaan: ,,Die lezing is inmiddels achterhaald en bleek onjuist.

De bestuurder reed eerst, zo zagen agenten, stapvoets weg nadat hij een bekeuring had gehad, maar daarna hoorden zij plots hoe de auto met hele hoge toeren versnelde.” Een afgenomen blaastest leerde dat de bestuurder niet onder invloed van alcohol was.

Man nog niet vrijgelaten

Direct na het incident is de achtergrond van de bestuurder nagetrokken, zoals ook diens auto met speurhonden is onderzocht. Toen daaruit geen verdachte omstandigheden bleken, werd rond elf uur het Stationsplein weer vrijgegeven. Bij de crash raakten acht mensen, veelal toeristen, gewond. Twee van hen zijn er ernstig aan toen en worden kunstmatig in slaap gehouden.

ZIE OOK: Nog 4 gewonden in ziekenhuis na aanrijding CS

De rechter commissaris beslist zondagavond of de man op vrije voeten wordt gesteld of langer in voorlopige hechtenis blijft.

Lees meer over