2051941
Binnenland

’Zieken de dupe van voordeelregeling gezonde mensen’

Den Haag - Zieke mensen zijn duurder uit doordat steeds meer gezonde mensen vrijwillig kiezen voor een jaarlijks hoger eigen risico in ruil voor lagere zorgpremies. Daarvoor waarschuwt Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau.

Het verplichte bedrag van 385 euro kan met maximaal 500 euro verhoogd worden, waarmee zorgverzekerden tot zo’n 20 euro per maand aan premiekortingen kunnen bedingen. „Je kunt stellen dat mensen die niet naar de dokter zijn gegaan, die korting ook zelf hebben verdiend”, aldus Van Geest. „Maar dat is niet wat wij verwachten: een deel van de zorgkosten komt wel degelijk bij anderen terecht.”

De rekenmeesters van het CPB hadden eerder al eens berekend dat zorgverzekerden zonder vrijwillig eigen risico jaarlijks vijf euro meer betalen door de lagere zorgpremies die mensen afdragen die daar wel voor kiezen. Bij de laatste economische raming in maart heeft het planbureau die berekening nogmaals uitgelicht. Volgens Van Geest om er op te wijzen dat in de praktijk vooral zieke mensen voor die rekening opdraaien, omdat zij door hun hoge zorgkosten niet voor een hoger eigen risico zullen kiezen. Alleen gezonde mensen kunnen dus van de voordeelregeling profiteren.

Ze verbaast zich erover dat de politiek hier weinig belangstelling voor lijkt te hebben, terwijl na een heleboel ophef de coalitiepartijen wel bereid bleken het verplichte eigen risico te bevriezen. „Bij het hele debat over solidariteit in de zorg is dit element een beetje blijven liggen”, aldus Van Geest.

Solidariteit

Minister Bruins voor Volksgezondheid gaf eerder dit jaar bovendien geen gehoor aan een oproep van zorgverzekeraars om het vrijwillige eigen risico in te perken met als argument dat het mensen bewust maakt van de zorgkosten. Daarvoor schermt het ministerie met een rapport van het CPB zelf dat er geen duidelijk bewijs is dat de solidariteit wordt aangetast door het vrijwillig eigen risico. Het zou om te kleine bedragen gaan met flinke onzekerheidsmarges om conclusies te kunnen trekken.

„Maar wat nu kleiner is, kan groter worden”, waarschuwt Van Geest. „We zien dat het gebruik van het vrijwillig eigen risico toeneemt. Dan neemt dus ook het risico toe dat de solidariteit wordt aangetast.” Inmiddels kiest ruim twaalf procent van de verzekerden voor een hoger eigen risico.