2051943
Binnenland

Krikke betreurt dat ze niet wist van melding Malek F.

De Haagse burgemeester Pauline Krikke

De Haagse burgemeester Pauline Krikke

DEN HAAG - Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag trekt zich de onduidelijkheid aan die is ontstaan over het steekincident op Bevrijdingsdag. Ze betreurt het zeer dat informatie over een anonieme melding waarin wordt gerept over terroristische plannen van de verdachte, niet meteen bij haar bekend was. Dat komt doordat die melding niet in het politiesysteem was verwerkt. Ze benadrukte dat de melding destijds wel zeer grondig was onderzocht en gewogen door de politie, andere instanties en zelfs de inlichtingendienst AIVD.

De Haagse burgemeester Pauline Krikke

De Haagse burgemeester Pauline Krikke

Ze zei dat donderdagavond tegen de gemeenteraad, die zeer kritisch was over haar verklaring dat de man bekend was om verward gedrag en dat er verder geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Krikke legde de raad uit dat „ze nooit heeft gezegd en nooit heeft bedoeld” dat de man tíjdens zijn daad verward was. Volgens haar heeft ze daarom niets gezegd over zijn mogelijke motief. „Daar doet het Openbaar Ministerie juist onderzoek naar”, zei de burgemeester. Dat terreur niet wordt uitgesloten, blijkt volgens haar uit dat er groot onderzoek gaande is naar een mogelijke terroristische achtergrond.

De fout die er is gemaakt, is dat de melding niet in het systeem is geregistreerd. Het is niet fout gegaan met het onderzoek naar de melding, zei Krikke. Ze zei dat ze er „verschrikkelijk van baalde” toen ze enkele dagen na de steekpartij pas hoorde van het briefje en het onderzoek. Ook de politiebaas en de hoofdofficier van justitie in Den Haag hadden er volgens haar eveneens „stevig de pest in” dat ze het niet wisten.

Tientallen meldingen per dag

Bij de politie in Den Haag komen per dag tientallen meldingen binnen met informatie die mogelijk gerelateerd is aan terrorisme. De politie doet daar serieus onderzoek naar, zei Krikke donderdagavond ook. Maar het zijn er „simpelweg te veel” om die allemaal voor te leggen aan de zogeheten driehoek, waarin de burgemeester en de leiding van de Haagse politie en het Openbaar Ministerie zitten.

Het lijkt haar ook niet zinnig dat de driehoek alle meldingen en beslissingen krijgt voorgelegd, omdat de politie en het Openbaar Ministerie dit afhandelen. Wat volgens Krikke niet goed is gegaan, is dat de anonieme melding over Malek F. - die ervan wordt verdacht dat hij op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag - niet werd geregistreerd in het politiesysteem.

Dat is volgens Krikke een menselijke fout geweest en leidde ertoe dat de burgemeester na de steekpartij niet meteen op de hoogte was dat er een tip was binnengekomen en dat daar onderzoek naar was geweest.